Tiedemann: Tvivl skal spille en større rolle

Erling Tiedemann er tidligere formand for Det Etiske Råd.

Erling Tiedemann er tidligere formand for Det Etiske Råd. Foto: Peter Kristensen

Hvor ville det være befriende, hvis politikere turde sige, at de er i tvivl, lyder det fra tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann i denne uges "Etisk set"

Vi hører det hele tiden. Det siges af eksperter og kommentatorer. Og det hævdes af politikere og organisationsfolk: Der er ingen tvivl om, at ..., og så følger der et udsagn om et eller andet, der altså ikke skulle være tvivl om.

Realiteten er naturligvis (derom er der ingen tvivl), at der hersker stor tvivl om ganske forfærdeligt mange ting i det moderne samfund, hvor vilkårene ændrer sig så hurtigt, at dét, der i uge 39 kan påstås ikke at være tvivl om, nemt kan vise sig at være blevet mere end tvivlsomt i uge 40.

LÆS OGSÅ: Gratis e-bog med Erling Tiedemanns etik-klummer

Hvis der er nogen, der til fulde er fortrolige med denne virkelighed, er det selvfølgelig netop de mennesker, eksperter, politikere og organisationsfolk, som følger tingene over tid og kender til dem bag kulisserne. Mere end alle os almindelige dødelige, der præsenteres for noget aktuelt om onsdagen og har glemt det igen om fredagen, kender de jo til, at virkeligheden i mange henseender består af løse ender og åbne spørgsmål.

Hvorfor siger de så ikke det, men gentager klichéen, at der ingen tvivl er om, at og så videre og så videre?

Ja, det kan man godt komme i tvivl om, men et muligt svar på spørgsmålet kunne være, at udtalelser i medierne er en genre, der ligesom andre genrer har et batteri af tilvante klichéer.

Tiden er knap i medierne, og der er sjældent tid til, at mellemregninger og forbehold kan komme med. Idealet er øjensynlig onelinere, der så kan kvalificeres med den indledende kliché: Der er ingen tvivl om ...

Det fortælles om Niels Bohr, at han engang besvarede spørgsmålet om, hvad der var det modsatte af sandhed, med ordet klarhed. Tanken hos professoren med det skarpe blik for alt, hvad der i stort og småt er komplementært, var, at hvis noget fremstår som helt klart, skyldes det i regelen, at vigtige nuancer er røget af i svinget og dét i en sådan grad, at det klare udsagn derved let kan være blevet reduceret til nu kun at være en halv sandhed.

Tænk, hvis en minister i stedet ville besvare et spørgsmål om et eller andet med at sige, at det véd han faktisk ikke, og at han tvivler på, at der overhovedet findes nogen, som kan besvare spørgsmålet entydigt.

Tænk, om eksperten i stedet ville sige, hvad sandt er, nemlig at der omkring det pågældende spørgsmål hersker stor tvivl og megen uenighed blandt fagfolk.

Tænk, hvis tvivlen kunne få lov at spille sin rolle og dermed yde sit bidrag til en større og mere nuanceret erkendelse.

Så længe leve den forkætrede tvivl. Der er ingen som helst tvivl om, at mere af den ville gavne det gode samfundsliv .

Etisk set bliver skrevet på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, forstander på Testrup Højskole og idéhistoriker Jørgen Carlsen, lektor og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler, tidligere medlem af Det Etiske Råd Klavs Birkholm og tidligere folketingskandidat Tove Videbæk.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.