Slaveriet er tilbage i Danmark

Thaimassage på Vesterbro i København. Foto: Linda Kastrup Denmark

Prostitution: Har vi danskere det o.k. med bare at drøfte problemet, efter at der er slukket for Borgen?

I TV-SERIEN Borgen var der i forrige afsnit en voldsom debat om prostitution. Skulle man normalisere forholdene for de prostituerede, således at de ville få samme rettigheder som mennesker i mere almindelige job? Eller skulle man forbyde prostitution?

I Folketinget har der ligeledes fra tid til anden været den samme diskussion. Her er det blot lidt interessant, at de, som engang var for denne normalisering, nu er imod. Og at mange af dem, som før var imod, nu er for.

STORT TEMA: Prostitution

Men egentlig er det ikke denne sag, jeg vil problematisere. Det er derimod problemet med trafficking, altså handel med mennesker, eller handel med kvinder til sex-industrien.

For er det utroligt, at vi almindelige danskere kan leve med, at der faktisk foregår menneskehandel inden for vort lands grænser. At der i vort land findes mennesker, der er købt og solgt som sexslaver til bordeller. Og de kan ikke slippe fri!

MENNESKEHANDEL er én af de største kriminelle udfordringer i verden og den foregår også i Danmark, som ifølge adskillige kilder er ved at udvikle sig til et nordisk centrum for handlede kvinder. Menneskehandel er moderne slavehandel, hvor personer handles for penge og ofte misbruges til salg af seksuelle ydelser. Det anslås, at der i Danmark findes cirka 3000 udenlandske kvinder i prostitution. På verdensplan er der flere millioner handlede kvinder i prostitution.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om prostitution

I Danmark har langt hoveddelen af de handlede kvinder ingen frihed eller rettigheder, da de ingen opholdstilladelse har fået, eller den er udløbet. Ofte kommer de til Danmark med løfte om job på en café, i en familie med at passe børn, i et rengøringsfirma eller lignende.

Men når de så kommer til Danmark, lukkes de inde i et lille hummer. De voldtages, bliver slået og truet, indtil de er villige til at gøre det, de skal. Og det, de skal, er ofte at betjene adskillige mænd med seksuelle ydelser hver eneste dag og hver eneste nat. Og de kan ikke slippe fri. De er slaver.

For cirka 200 år siden blev slaveriet forbudt. En modig og udholdende engelsk politiker, Sir William Wilberforce, kæmpede i cirka 20 år og vandt. Han satte helbred, status og karriere på spil, men han opnåede det fantastiske, at slaveriet blev forbudt.

LÆS OGSÅ: Sexarbejdende familiemor: Mine næres accept betyder alt

Desværre er der nu i det 21. århundrede langt flere slaver (kvinder og piger), end der var afrikanske slaver, der blev sejlet til den vestlige verden i det 18. århundrede. Det er beskæmmende.

Hvis ikke man på Borgen kan blive enige om, hvad man skal mene om prostitution, så må vi håbe, at man i det mindste kan blive enige om, at handel med kvinder til prostitution skal stoppes. I Danmark har vi et center mod menneskehandel, ngoer og institutioner, som arbejder for at hjælpe de handlede kvinder ud af deres slavetilværelse.

Men der mangler lovgivning og hjælpeforanstaltninger med videre for at stoppe slaveriet. Etisk set burde vi ikke acceptere, at et sådant slaveri trives i Danmark. De handlede kvinder i 2013 har ingen glæde af, at slavehandelen blev stoppet af en modig mand for 200 år siden.

Lad os håbe, at der også i det 21. århundrede findes mennesker, der som Wilberforce bliver ved, indtil dette både etisk og menneskeligt set afskyelige slaveproblem er løst. Eller har vi danskere det o.k. med bare at drøfte problemet, efter at der er slukket for Borgen?

Etisk set bliver skrevet på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, lektor og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler, tidligere medlem af Det Etiske Råd Klavs Birkholm og tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk