DR er ikke båtnakket

Dagens klummeskribent Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole og medlem af Det Etiske Råd (foto), mener at DR bør have mere plads til kirkestof. Foto: Kåre Viemose Denmark

DR er ikke båtnakket - men deres programpolitik er præget af den forestillingshorisont, man finder hos den cafésmarte kreative klasse af journalister, der arrogant og bedrevidende betragter kirke- og trosstof som noget, der hører til et tilbagelagt stadie i evolutionsudviklingen, skriver medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen

PÅ FOLKEMØDET på Bornholm for godt en uge siden havde jeg lejlighed til at diskutere DRs programpolitik med Inger Bach, som er DRs nyudnævnte etikchef. Det blev en god meningsudveksling om DRs behandling af trosstof med DR-programværten Ida Ebbensgaard som en fortræffelig moderator.

Jeg gjorde gældende, at der tilsyneladende var en omsiggribende tendens til religionsforskrækkelse eller skulle vi sige åndsforskrækkelse i DR. Det forekommer mig, at DRs programpolitik er præget af den forestillingshorisont, man finder hos den cafésmarte kreative klasse af journalister, der arrogant og bedrevidende betragter kirke- og trosstof som noget, der hører til et tilbagelagt stadie i evolutionsudviklingen. Religion, det var dengang og nu mest for folk ovre i det mørke Jylland.

I Kristeligt Dagblad har jeg kaldt denne holdning for båtnakket. Det var måske lige over stregen, og det blev også påtalt af Inger Bach. Fair nok. Jeg undskylder gerne den friskfyragtige tone. Sagen er ifølge Inger Bach, at man i DR gør sig seriøse anstrengelser for at behandle trosspørgsmål på en måde, som er forenelig med de særlige vilkår, radio- og tv-mediet rejser. Det kom der som sagt en ganske fornuftig snak ud af og det ville være synd at sige, at vi skiltes i fuld krigsmaling.

MEN ÉT SPØRGSMÅL forblev uafklaret. Min påstand var, at det er misvisende, at P1 lancerer sig som tankevækkende radio. P1 er desværre blevet mindre tankevækkende. I 2007 tog man afsked med programmet Ved dagens begyndelse, som var placeret fem minutter før nyhederne klokken 7 om morgenen.

Netop dette program var udtryk for tankevækkende radio, og placeringen lige før den tidlige radioavis gjorde det til en glimrende talerstol for et stort publikum. Der var tale om livsoplysning i grundtvigsk forstand. Her fik man serveret nogle overvejelser over det liv, vi lever med os selv og andre. Man kunne også lidt ekstravagant påstå, at her var et rum for åndelige udfoldelser.

LÆS OGSÅ: Gudstjeneste på P1: Et blik bag radiokirkens lydbillede

Nu er P1 Morgen blevet en sammenhængende programflade fra klokken 6 til klokken 9. Jeg lytter selv til den og må indrømme, at den er kæk og velsmurt og ganske underholdende i sin veloplagthed. Det eneste udefrakommende indslag er et kort interview med en naturvejleder fra et eller andet sted i landet. Det er bestemt heller ikke kedeligt.

I DET HELE TAGET vil jeg ikke bebrejde DR indholdet i de forskellige programmer. Jeg vil derimod bebrejde DR det manglende indhold. Jeg har også et bud på, hvorfor DR har fravalgt et program som Ved dagens begyndelse eller for den sags skyld forvandlet det hæderkronede program Agenda til et glitrende magasin a la Euroman.

Bag det hele ligger et professionelt dogme om levende radio. Det betyder, at et programindslag, der giver tid og rum til selvstændig refleksion hos tilhørerne, betragtes som en showstopper. Man er bange for at bryde det flow, som gør udsendelsen strømlinet og letfordøjelig.

Man er bange for at kede. Derfor er man også bange for pausen tænkepausen. Med denne programpolitik, der opererer med letflydende programflader, har man galvaniseret sig mod de fleste tilløb til alvor, dybde og ånd. Jeg kunne godt ønske mig lidt mere Glenn Gould og lidt mindre Liberace i DR.

Men båtnakker er de ikke. Undskyld.

Etisk set bliver skrevet på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskole, forstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, lektor og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler, tidligere medlem af Det Etiske Råd Klavs Birkholm og tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk