Mus brugt til kloning efter 16 års nedfrysning

Sunde, hvide mus løber nu rundt i et laboratorium i Tokyo, efter de er blevet klonet 16 år gammelt dna-materiale (modelfoto). - Foto: Leif Tuxen

Klonede mus kan nu skabes fra kroppe nedfrosset i 16 år. Det giver håb for at heldbrede syge mennesker. Men forsker fra Inistitut for Human Genetik i Århus advarer mod at sætte forskningen helt fri

Japanske forskere har klonet levedygtige mus ud fra celler fra døde mus, der i 16 år har været frosset ned ved minus 20 grader, skriver det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Forskningsmæssigt kan det åbne helt nye døre, og kan være udsigt til i fremtiden at helbrede sygdomme, som i dag er uhelbredelige.

Det mener den danske professor og dr.med. Thomas G. Jensen, som er medlem af Etisk Råd og forsker ved Institut for Human Genetik ved Aarhus Universitet.

- Jeg er overrasket over, at man nu kan reparere så omfattende skader på dnaet, som vi ser det i forsøgene fra Japan. Det giver håb om nye behandlinger af sygdomme, hvor arvemassen ligeledes er beskadiget, siger han til kristeligt-dagblad.dk.

Dog understreger han, at det er vigtigt at sætte grænser, så forskningen holdes under kontrol.

- Selvfølgelig skal man ikke klone mennesker, og det er heller ikke i orden at genskabe dyr for underholdningens skyld, siger han.

Derimod mener han, at det er i orden at klone dyr, når det gælder om at udvikle nye metoder til at helbrede sygdomme. Og han ser også muligheder for at bevare truede dyrearter.

- Dyr, der i dag er truet af udryddelse, kan måske bevares med den nye teknologi. Det mener jeg godt, at forskere kan bruge metoderne til, men genskabning af dyr, der for længst er døde, til regulær underholdning, mener jeg ikke bør være tilladt, siger han.

Kloningen af mus fra nedfrosne kroppe er sket på Center for Udviklingsbiologi ved Universitetsskolen for Medicin i Tokyo, Japan.