Kloning

Kloning er genetisk kopiering af celler, dyr eller mennesker.

Etisk set er der flere problemer ved kloning, især når det kommer til kloning af mennesker. Det første og største er måske, at kloning piller ved selve forståelsen af, hvad det vil sige at være et menneske.

Et mere konkret dilemma er, at der skal rigtig mange forsøg til, før det lykkes at skabe en klon. Mindre end 1% af de fostre, man skaber, overlever. Altså skal mange dø, for at én kan leve.

Men måske kan kloning på sigt redde meneskeliv og bringe uddøde dyr tilbage. Vi ser nærmere på forskningen og dilemmaerne her.
Lovgivning

I Danmark er det forbudt at klone mennesker, men det har siden 2005 været lovligt at klone dyr, hvis det tjener væsentlige medicinske formål. Det ikke lovligt at klone sin hund, hest, ko eller andre husdyr i Danmark. Det er det til gengæld i en række andre lande, hvor kloning kan bruges til avl af kvæg og heste.
flexblock
splitblock
Man skelner mellem to måder at klone i laboratoriet: Terapeutisk og reproduktiv kloning. Reproduktiv klonings formål er at kopiere et helt dyr (eller menneske), ligesom fåret Dolly.

Reproduktiv kloning foregår kort sagt ved, at man tager et ubefrugtet æg og fjerner arvematerialet i ægget. Så smelter man ægget sammen med bindevævsceller fra den, der skal klones. Og efter sammensmeltningen begynder "ægget" at dele sig, ligesom det ville ske, hvis det var blevet befrugtet af en sædcelle. Til sidst fødes klonen (Længere forklaring af en række kloningsteknikker kan læses her).
flexblock
Terapeutisk klonings formål er at kopiere stamceller for at helbrede sygdomme. Stamceller er de tidligste celler, som opstår, når en sædcelle befrugter et æg. De udvikler sig over tid og specialiserer sig, men tager forskerne stamcellerne helt unge, kan de groft sagt udvikle sig til hvad som helst. Man kan for eksempel forestille sig, at man kan bruge stamceller til at udvikle væv eller nerveceller, som kan erstatte defekte dele af et menneske. Det kan især være relevant for sygdomme, der nedbryder kroppen, som for eksempel Parkinsons sygdom, sklerose eller sukkersyge, hvor visse dele af kroppen er beskadiget.

TEMA: Stamceller
flexblock
Kloner findes også i naturen

I tusindevis af år har mennesker klonet planter. Det er nemt. Hvis man tager en stikling fra en plante og sætter den i ny jord, vil den vokse op med præcis de samme gener som den plante, den kom fra. Derfor er det en klon.

Enæggede tvillinger kan også betragtes som kloner. Selvom de ikke er genetiske kopier af en forælder, er de genetiske kopier af hinanden.

Under særlige omstændigheder kan også ubefrugtede æg fra visse arter af orme, fisk, øgler og frøer udvikle sig til voksne kloner af forælderen.

Alle encellede organismer, som for eksempel bakterier og kroppens celler, formerer sig aseksuelt og er derfor kloner.
flexblock

Hvor går grænsen i forsøg med blandingsvæsener?

Ny metode til genetisk selektion møder kritik

Klavs Birkholm: Nej til teknologi, der skaber børn med tre forældre

Læge: Menneskeliv skal ikke skabes for at være reparationsvæv

Kloning af menneskefostre: Menneskeliv skal ikke frembringes for andres skyld

Kritik: DNA-forskere "leger" med uddøde arter

Grisekloning mod Alzheimer

Kød fra klonede dyr er langt fra de danske spiseborde

Cancer-snusende hunde klonet i Sydkorea

Sydkorea kloner hunde med supernæser

En buddhist må bruge sin sunde fornuft

De forunderlige stamceller

Dollys far advarer mod at klone mennesker

Dyreforskere advarer mod kloning

Sekt forsøger at klone baby

flexblock

Se hvor du er i tema-universet


Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​