Forbrugsekspert om julens stress: Køb et æggeur

Taik-tak, tik-tak, tiden går, julen nærmer sig, gaverne skal købes, børnene tilfredsstilles, maden planlægges... Pust, støn. Men man må ikke blive stresset. -

Også Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl, kan få julestress

En god jul har for mig meget lidt med gaver at gøre tværtimod!

Fra 1. december rammes jeg af julestress over, at jeg også snart burde se at få købt gaver og i år helst på nettet, så jeg slipper for at stå i de traumatiserende køer i stormagasinerne. Måske gør jeg også et enkelt forsøg på at købe en gave først på måneden men oftest glipper det, fordi jeg slet ikke har tålmodigheden til at vente på, at en ekspedient bliver klar eller varer findes frem. Ambitionen om at købe gaver på nettet mislykkes også, da det sjældent lykkes at finde en stund med min computer, hvor jeg både er alene og tilstrækkeligt inspireret.

KONKURRENCE: Hvad mener du om julens forbrug?

Alligevel lykkes det jo i sidste ende at fremtrylle gaver selvom det indimellem er i form af selvskrevne gavebreve med løfter om middage, rejser og andre gode oplevelser. Desværre bliver ikke alle indløst, og bl.a. min mor akkumulerede gennem et par år et antal ture i operaen en gæld som jeg med glæde betalte, da det bare ikke kunne vente længere.

Gavetendensen i min egen familie går generelt i retning af flere oplevelser og færre ting. Selvom der egentligt ikke er nogen, som ønsker sig oplevelser. Men i vores liv er det ikke ting, som er en mangelvare vores skabe er i forvejen fyldt med ting, som vi bruger uhyre sjældent møllene er i gang med at spise vores tøjlagre, og de fine konservesdåser og -glas med delikatesser bliver kun med nød og næppe spist førend de 3 års holdbarhed er overskreden.

LÆS OGSÅ: Gitte Seeberg: Hold økologisk genbrugsjul uden gavepapir

Så hvad skal vi med mere? Nullernes gaveræs vækker i dag ubehag. En juleaften, hvor der efter gaveudpakningen flyder med elektronisk legetøj, nyopfundne døgnfluer af smarte familiespil, alverdens husgeråd og konvolutter med crossede checks, som indimellem bliver smidt ud med julepapiret, er bare ikke i orden midt i en finans- og klimakrise. Vi skal ikke fejre Frelserens fødselsdag ved at låne os til velstand og sætte både os selv og landets økonomi under ekstra pres. Vi ærer ikke budskabet om fred på jorden ved at sætte ekstra fart på nedbrydningen af naturen og klimaet og gennem yderligere økonomisk udbytning puste til konflikterne mellem den rige og den fattige på jorden. De store kriser bliver ikke løst ved, at vi forærer hinanden flere fladskærme og iPhones.

Løsningen er desværre meget kedsommelig enkel og umulig at pakke ind vi skal give hinanden vores tid. Men det er også en skræmmende besværlig og tung gave: Den kan jo ikke byttes, og hvad nu hvis ingen er interesserede i vores tid og nærvær. Den gave kræver, at man tør sætte sig selv i spil være off-line i flere timer af gangen, risikere at blive afvist og frygte, at tomheden tager over, førend man finder ud af at fylde den ud.

Så er det nok nemmere at købe et nyt æggeur

Rasmus Kjeldahl er direktør i Forbrugerrådet og medlem af Etikpanelet på etik.dk. Læs tidligere indlæg af Rasmus Kjeldahl her.

Overvejer du selv juleforbruget, og gør du noget særligt for at holde en etisk jul? Skriv ind: Deltag i konkurrencen på etik.dk og vind flotte bøger.

KONKURRENCE: Hvad mener du om julens forbrug?