Nej til omskæring vækker kritik

På De Radikales landsmøde stemte et flertal for, at partiet fremover vil arbejde for et forbud mod omskæring. Her ses udstyr til omskæring Foto: Henrik Vering Denmark

Ny radikal mærkesag rammer minoriteter i Danmark. Formand for danske jøder savner dialog

Det er kun lidt over to måneder siden, at Sundhedsstyrelsen slog fast, at der ingen lægelig anledning er til at forbyde omskæring af drengebørn. Sundhedsministeren og regeringen var enig og overrabbineren tilfreds.

Alligevel holder De Radikale liv i debatten om et forbud. På partiets landsmøde i Nyborg i går stemte et flertal for, at partiet fremover vil arbejde for et forbud mod den rituelle praksis.

LÆS OGSÅ: Politisk analyse: Det flyder. Ikke mere. For De Radikale.

Partiformand Margrethe Vestager bakker op om den nye holdning til omskæring, som jævnligt tages op til diskussion af modstandere.

Jeg betragter dette som et etisk spørgsmål. Nu har mit parti taget stilling. Jeg deler den stillingtagen. Så må vi se, hvordan vi fremmer det synspunkt. Det er ikke sikkert, at det bliver lige nu, siger hun til Ritzau.

De Radikales folketingsgruppe er ikke bundet af vedtagelsen og vil ifølge Vestager være loyal over for regeringen.

Så sent som i fredags oplyste Sundhedsminister Astrid Krag (SF), at et forbud stadig ikke er på tale.

Socialdemokraternes folketingsgruppe har ikke taget stilling til et forbud siden Sundhedsstyrelsens anbefaling i juni.

Men partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, opfordrer Sundhedsministeren til at se på nye studier, der er kommet frem sidenhen.

Det er et emne, vi skal forholde os til, og her bør man også se på undersøgelser, der peger på negative konsekvenser. Og så handler det ikke kun om sundhedsmæssige problemer, men også om retslige, siger han.

LÆS OGSÅ: Simpel test kan hindre alvorlige skader på børn

Det var ikke alle, der var tilfredse med beslutningen på De Radikales landsmøde, hvor muslimske delegerede protesterede mod forslaget og kaldte det for en hån mod 200.000 muslimske og 7000 jødiske medborgere.

Forhånelse er ikke en del af mit radikale livssyn, tordnede Samira Nawa fra Vanløse.

Formand for Det Mosaiske Troessamfund Finn Schwartz er dybt forundret over De Radikales nye politik.

Det er trist, ikke mindst af den enkle grund at de involverede parter ikke er blevet inddraget i processen. Beslutningen tages på et uoplyst grundlag, siger han til Kristeligt Dagblad.

Formanden ser en tendens til, at der hver sommer opstår en debat, der relaterer sig til en minoritetsgruppe.

Der ligger i tiden et uhyggeligt fokus på, hvorfor minoriteter er forskellige fra flertallet, og mange er hurtige til, som i dette tilfælde, at træffe en beslutning om, hvad der er rigtigt og forkert, siger Finn Schwarz, der mener, at et forbud vil være et dødsstød for den jødiske befolkningsgruppe.