Må man lyve op til jul?

Julemarked i Romalt Forsamlingshus i Randers lørdag den 19. november 2011. Julemarked i Romalt Forsamlingshus. Foto: Annelene Petersen Denmark

MED AFSTEMNING Der er ikke grænser for, hvilke ting forældre bilder børnene ind op til jul. Men er det i orden at lyve for sine børn, bare fordi det er højtid?

Julemanden bor i Grønland og flyver i sin kane med rensdyr foran. Nogle nisser driller. Andre fylder julesokken med gaver. Og den ældste nisse sidder på loftet og spiser julegrøden i løbet af natten.

Mange forældre gør et stort nummer ud af bilde børn røverhistorier på ærmet i december måned. Normalt vil de fleste forældre sige, at man ikke må lyve for sine børn. Men er det så forkert at forsøge at overbevise ungerne om de meget lidt sandfærdige fantasihistorier op til jul?

LÆS OGSÅ: Konkurrence: Julens etiske dilemma

Nej, mener Jørn Martin Steenhold, forskningschef i borneliv.dk og ekspert i leg og efter eget udsagn "nissesisme". Han fortæller til politiken.dk, at forældre endelig skal holde fast i at fodre børnene med små hvide løgne:

"Nisser og flinke mus er en del af juletraditionen, og det er historiefortællinger mellem generationer, som man skal dyrke. Man kan jo ikke komme tættere på sine børn end ved at fortælle dem en god historie."

Det samme mener børne- og voksenpsykolog Anne Kirsten Hansen fra Psykologerne ved Kongens Nytorv:

"Nogle forældre mener, at børn altid skal have hele sandheden at vide. Men små børn skal have verden ind lidt efter lidt, hvor man først fortæller overbegreber og senere den fulde sandhed. Julemanden er sådan et overbegreb, og når børnene begynder at stille tilpas mange kritiske spørgsmål, så åbner man langsomt for sandheden," siger hun til politiken.dk.

Anne Kirsten Hansen har aldrig hørt om børn, som er blevet traumatiseret over hen ad vejen at opdage, at julemanden og nisserne ikke eksisterer.

Hvornår man skal afsløre fuphistorien over for børnene, er vanskeligt at sige præcist, understreger børnepsykologen. Det kommer nemlig an på barnets modningsgrad og de omgivelser, barnet kommer i.

"Men hvis et niårigt barn stadig tror på julemanden, er det ikke så hensigtsmæssigt. Man kan vildlede et barn ved at holde sandheden hen, for barnet kan jo gå hen og blive til grin i skolegården, og det er ikke så sjovt," siger Anne Kirsten Hansen.

Når røverhistorierne skal afsløres, er det dog vigtigt, det ikke sker fra den ene dag til den anden, understreger både Anne Kirsten Hansen og Jørgen Martin Steenhold:

"Når børnene selv begynder at stille spørgsmål ved nisserne, kan man spørge: Er du sikker på, det ikke passer? Man må aldrig tage troen og drømmen fra et barn," siger Jørn Martin Steenhold til politiken.dk.