Internettet er motor for had

Internettet er et oplagt medie at bruge, hvis man vil ud med sine budskaber. Men det er samtidig helt ustyrligt og kan fungere som effektiv gødning til hadegrupper, mener forskere. Foto: .

Hadegrupper på internettet skaber mulighed for at sprede hadefulde ytringer. Stifterne af grupperne er sjældent opmærksomme på konsekvenserne, men de kan være store

Dødstrusler mod og krav om fyring af en kvinde var, hvad det sociale medie Facebook blev forum for med gruppen Vi kræver afgang af Inge Gorm Andersen. Gruppen var rettet mod socialrådgiveren, som behandlede sagen om familien fra Brønderslev med 10 børn, der blev udsat for vold og voldtægt i en årrække.

Det er bare ét eksempel på de mange hadegrupper, internettet er kanal for.

LÆS OGSÅ: Er det i orden at hade?

Internettet er et oplagt medie at bruge, hvis man vil ud med sine budskaber. Men det er samtidig helt ustyrligt og kan fungere som effektiv gødning til hadegrupper, mener forskere.

Lektor på Institut For Informations- og Medievidenskab Jakob Linaa Jensen har forsket i anvendelsen af sociale medier. Han fremhæver, at nettet har den fordel, at det er let tilgængeligt. Samtidig åbner nettet muligheden for at ytre sig via et forholdsvis upersonligt medie.

Det, at der er en skærm mellem dig og dit forum, skaber en vis distance. Interaktionen på nettet virker derfor ikke lige så konfronterende. Medlemmer af hadegrupper på nettet vil typisk aldrig ytre sig på samme måde i den virkelige verden, siger han.

De mennesker, der står bag hadegrupper på Facebook, er sjældent bekendt med konsekvenserne ved at udtrykke sig via nettet, og de er slet ikke opmærksomme på, hvor ustyrligt og unuanceret nettet kan være, siger medieforskeren.

Det kan stifteren af gruppen Socialrådgiver Inge Gorm Andersen, Peter Nielsen, nikke genkendende til. Hans intention med gruppen var at skabe debat om Brønderslev-sagen.

Men da et medlem ændrede gruppens navn til Vi kræver afgang af Inge Gorm Andersen og gjorde det til et forum for dødstrusler mod socialrådgiveren, fik det Peter Nielsen til at forlade sit eget værk.

Det endte i et rent kaos, på under 10 timer havde jeg mistet overblikket fuldstændigt, der fløj trusler rundt i gruppen, siger stifteren af Facebook-gruppen.

Peter Nielsens gruppe er nu slettet, og i mellemtiden er der blevet oprettet en ny Giv en krammer til Inge Gorm Andersen-gruppe, som allerede 281 facebookmedlemmer synes godt om.

Internettet kan altså også skabe rammerne for mere kærlige grupper.

Men forsker i had ved Maryland Universitet i USA Fred Alford nævner dog, at internettets hadegrupper skal tages dybt alvorligt, fordi de gør det nemmere at finde en kanal for menneskets had.

Det farlige ved internettet er, at det gør det nemmere for hadefulde mennesker at organisere sig. Skadede mennesker kan meget let tilslutte sig grupper, hvor de i fællesskab kan retfærdiggøre deres had. Sammen kan de piske en stemning op, samtidig med at de kan forblive anonyme, siger han og fortsætter:

Men i det frie samfund er det noget man må tolerere inden for lovens rammer.