Gensplejsningsregler spænder ben for allergikere

Det Kongelige Teaters økonomiske krise betyder besparelser på det kunstneriske niveau. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Med de nuværende regler i EU får æbleallergikere først om 15-20 år glæde af, at danske forskere netop har udviklet et gensplejset, allergivenligt æble. Reglerne står måske nu til at blive ændret

Æbleallergikere kan glæde sig over, at man på Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet har haft succes med at slukke for de gener, der fremkalder allergiske reaktioner ved 15 æblesorter.

Ifølge forskningschef Ole Callesen betyder det dog ikke, at allergivenlige æbler snart vil kunne købes i butikkerne. Det forhindrer de nuværende EU-regler.

Den nye viden må i stedet udnyttes ved, at man krydser sorter på traditionel vis. Her er tidshorisonten 15-20 år.

"Hvis man ikke havde de store markedsmæssige forbehold, ville firmaer have en større interesse i at få det gensplejsede æble hurtigt på markedet," siger Ole Callesen.

Vedtages et forslag fra EU-Kommissionen om en ændring af 25 gensplejsningsregler, er det mere sandsynligt, at genmodificerede fødevarer bliver godkendt til dyrkning i EU. Men kun fordi medlemslandene får bedre mulighed for at begrænse dem inden for deres eget område. Landene vil på den måde have mindre interesse i at blokere for en godkendelse på EU-plan.

Kommissionens forslag behandles lige nu i Rådet og Europa-Parlamentet.

I maj 2010 vedtog Folketingets partier, at man netop ville arbejde for nationale beslutninger om dyrkning af gmo.

Hvis det bliver en realitet, vil regeringen føre en forholdsvis åben linje over for dyrkning af genmodificerede fødevarer.

"Når sikkerheden først er på plads, vil vi gerne fastholde retten til at afsøge de muligheder, som forskning i moderne bioteknologi kan give os selv og de kommende generationer," skriver fødevareminister Henrik Høegh (V) i en mail.

Oppositionen er mere tilbageholden. Socialdemokraterne erkender dog, at det videnskabelige æblefund kan rykke ved partiets holdning.

"Vi går ind for at sætte dyrkning af gmo på stand by i fem år, fordi det stadig er så usikkert. Vi stiller os på forbrugernes side, og de er meget skeptiske. Men når man ser den slags muligheder for allergikere, kan det sagtens betyde, at vi vil se mere positivt på det," siger Bjarne Laustsen, fødevareordfører for Socialdemokraterne.

indland@k.dk