R og Enhedslisten: Danmark skal tage klimaflygtninge

Danmark skal give opholdstilladelse til mennesker, der flygter på grund af klimaforandringer, mener De Radikale og Enhedslisten. Foto: TONY KARUMBA Denmark

Danmark skal give opholdstilladelse til mennesker, der flygter på grund af klimaforandringer, mener De Radikale og Enhedslisten. Men den øvrige regering og oppositionen afviser forslaget

I Danmark tager vi kun imod flygtninge, der er personligt forfulgt for deres etnicitet, religion eller politiske overbevisning. Det er de såkaldte klimaflygtninge ikke, og de kan derfor ikke få asyl. Men det vil Enhedslisten og De Radikale lave om på, lyder det fra de to partier, samtidig med at FN slutter sit klimatopmøde i den sydafrikanske by Durban.

I dag støtter Danmark sig til flygtningedefinitionen fra Geneve-konventionerne, som EU og FN også bruger. De omfatter ikke personer, der flygter fra eksempelvis ekstrem tørke som på Afrikas Horn.

Men Danmark bør arbejde på at få udarbejdet internationale konventioner og selv gå forrest ved at tage imod klimaflygtninge, mener integrationsordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen skal tage flygtningekonventionen op i FN, så klimaflygtninge også kan få flygtningestatus. Samtidig skal Danmark være et forbillede og tage imod flere kvoteflygtninge og heriblandt klimaflygtninge, siger hun.

De Radikale mener også, at Danmark skal tage imod klima-flygtninge, men de skal kun have midlertidig opholdstilladelse, siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre.

Danmark skal hvert år tilbyde et begrænset antal personer på flugt fra ekstreme klimaforandringer midlertidige opholdstilladelser, mens deres hjemland genopbygges, siger hun.

Men det er ikke regeringens politik, fastslår justitsminister Morten Bødskov fra Socialdemokraterne i en mail til Kristeligt Dagblad. Han mener, at Danmark allerede lever op til de internationale konventioner ved at give flygtninge beskyttelse i forhold til den nuværende lovgivning.

Klimaflygtninge og øvrige ofre for miljøkatastrofer og lande, der er ramt af miljøkatastrofer, skal selvfølgelig bistås med genopbygning og genhusning så nært deres eget hjem som muligt. Derfor skal de ikke have asyl, skriver Morten Bødskov.

Det synspunkt bakkes han op i af oppositionen. I Venstre frygter man, at en udvidelse af flygtningebegrebet vil skade situationen for individuelt forfulgte flygtninge.

Det går ud over de personligt forfulgte flygtninge, hvis vi bruger vores flygtningekvoter på at tage imod klimaflygtninge. Vi skal derimod hjælpe udviklingslandene til at håndtere konsekvenser af klimaforandringer i nærområdet, siger Lars Christian Lilleholt, der er klimaordfører for Venstre.

I Dansk Folkeparti frygter man, at en åbning for klimaflygtninge vil føre til et stort pres på asylsystemet.

Erfaringerne viser, at udlændinge, der kommer ind via asylsystemet, er de sværeste at integrere. Regeringen har jo lige vedtaget at forhøje ydelserne til personer, der får asyl. Og det vil være en alt for stor byrde for vores økonomi og integration, siger Martin Henriksen, der er integrationsordfører for Dansk Folkeparti.

Sverige, Norge og Finland åbner i et vist omfang for, at klimaflygtninge kan få opholdstilladelse. De øvrige europæiske lande forholder sig skeptiske eller afvisende, viser et svar fra EU-Kommissionen fra 2010.