Katolsk biskop: Den største etiske udfordring ligger i at bevare familien

Czeslaw Kozon er katolsk biskop i Danmark. Foto: Leif Tuxen

ETIK-JULESERIE: Familien er af afgørende betydning for menneskenes fremtid og grundlæggende lykke. Ægteskabet skal derfor bevares og fastholdes i, at det grundlæggende består af en mand og en kvinde, mener biskop i den katolske kirke i Danmark Czeslaw Kozon

Etik.dk spørger i løbet af december en række markante personer om, hvad der bliver næste års største etiske dilemma. I dag svarer Czeslaw Kozon, biskop i den katolske kirke i Danmark. Hvad tror du bliver den største etiske udfordring i 2013?

Vor tids etiske udfordringer er opstået over længere tid og lader sig ikke løse inden for et enkelt kalenderår. Da mange store spørgsmål hver på sin måde påvirker menneskene - finanskrise, fattigdom, klimaændringer - kan det være svært at udvælge en udfordring som den største.

At fokusere på een udfordring og løse den vil derfor heller ikke med eet slag gøre verden problemfri

Alligevel vil jeg pege på et emne, som ikke til daglig skaber de store overskrifter, men som er af afgørende betydning for menneskenes fremtid og grundlæggende lykke, nemlig ægteskabet og familien.

Hvorfor er netop denne udfordring vigtig at løse?

Mennesket er et socialt væsen og skal fungere godt i større og mindre fællesskaber i samfundet. Dannelsen hertil foregår i en stabil familie, der trods alle forsøg på omdefinering stadig etableres af en mand og en kvinde, som skaber et kærligt og trygt miljø for deres børn.

Andre artikler i serien:
- Rigshospitalets direktør: Organdonation er tids største etiske dilemma
- Røde Kors-chef: Hvilke krigsofre skal hjælpes først?
- USA-korrespondent: Førerløse dronefly kan føre til skødesløs krigsførelse
- Stine Bosse: Politisk tunghørhed over for klimaforandringerne er tidens største etiske dilemma
- Pia Kjærsgaard: Nye kønsroller og familiemønstre er største etiske udfordring

Familien er vigtig, fordi grundlæggende værdier formes og formidles inden for dens rammer. Forældrene er de første og nærmeste til denne formidling over for deres børn. For kristne er familien også et vigtigt forum for videregivelse af troen.

Ægteskabets og familiens største udfordring i dag er de mange skilsmisser og dermed brudte hjem. Når en familie bryder sammen, går det ovennævnte sikre miljø tabt. Der er mange årsager til dette, én af dem er øget individualisme; men børns positive erfaring ved at vokse op i et harmonisk hjem er med til at sikre stabilitet i fremtidens familier.

Hvordan skal den etiske udfordring løses?

En grundlæggende løsning af familiens problemer ligger i fastholdelsen af mands og kvindes forening i ægteskabet som grundlag for familien. Dette års debat om vielse af homoseksuelle har nok forstærket debatten om ægteskab og familie, men ikke skabt den. Det er nødvendigt at skære gennem de mange nye definitioner på ægteskab og familie og holde fast ved den overleverede orden, ikke mindst i kristen sammenhæng.

Samfundets ledere skal uden at blande sig i familiens indre anliggender skabe gode økonomiske, arbejdsmæssige og sociale betingelser for familiens trivsel, men naturligvis gribe ind, hvis der sker alvorlige svigt. Dette sker her i landet allerede på mange måder, men kan stadig udvikles, ikke mindst med moralsk støtte. Det er i denne forbindelse vigtigt at opmuntre til at børn bliver valgt til tidligt i ægteskabet og anset for en virkelig gave, der, når børnene er der, har første prioritet.

De ægtepar og familier, der kommer i krise og lider nederlag, skal hjælpes og opmuntres til at komme videre, helst med den ambition at redde sammenholdet i familien. Dette er en opgave for både samfund for for de kristne kirker og kirkesamfund.