USA står isoleret med dødsstraf

Kun u-lande har samme forhold til henrettelser som USA - men det ved amerikanerne ikke

Mens resten af den vestlige verden gennem de seneste ti år har fået fjernet de sidste rester af dødsstraf fra lovgivningen, har USA i samme periode henrettet over 350 mennesker og har fortsat 3300 dødsdømte siddende på dødsgangene.

Men kun få amerikanere ved, at de står alene i deres syn på dødsstraf.

Det siger en række menneskerets-eksperter til Kristeligt Dagblad på baggrund af henrettelsen af den 36-årige Gary Graham i Texas natten til i går.

- Problemet er, at amerikanerne ikke ved, at de er det eneste vestlige land, der har dødsstraf. Selv veluddannede er af den overbevisning, at både Europa og Canada har dødsstraf. Men faktisk er de jo i selskab med lande som Iran og Kina, siger Morten Kjærum, direktør for Det Danske Center for Menneskerettigheder.

Stig Nielsen, pressechef i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, påpeger, at EU i Amsterdam-traktaten har slået fast, at ingen nuværende eller kommende medlemslande kan tillade dødsstraf.

Det betyder, at østeuropæiske lande, som ønsker EU-medlemsskab, også arbejder på helt at afskaffe dødsstraf.

- USA bliver mere og mere isoleret i forhold til den vestlige verden i spørgsmålet om dødsstraf. Og selv om der er voksende modstand i den amerikanske befolkning, må vi se i øjnene, at der fortsat er et flertal, som ønsker dødsstraf, siger Stig Nielsen.

Diskussion i Kina Morten Kjærum fra Det Danske Center for Menneskerettigheder påpeger, at Kina faktisk har overhalet USA, idet kineserne har en åben diskussion om reelt at afskaffe dødsstraf.

I USA er politikerne endnu ikke kommet så vidt. I 1992 gik 80 procent af amerikanerne ind for at henrette kriminelle, men i dag er tallet faldet til 66 procent. Det hænger blandt andet sammen med en stor undersøgelse, der for nylig viste, at mange uskyldige er blevet henrettet, og angsten for at henrette en uskyldig nager mange amerikanere.

Ifølge Morten Kjærum stikker holdningsskiftet imidlertid dybere end blot det tekniske spørgsmål om, hvorvidt uskyldige henrettes. Han mener, at der også er tale om et etisk og moralsk skred, hvor flere amerikanere begynder at sætte spørgsmålstegn ved, at en nation behandler mennesker som affald.

- Vi i Europa har været lidt forud for USA, når det gjaldt menneskerettigheder og etik, men menneskerettighederne er lige så langsomt ved at vinde fodfæste i USA, vurderer Morten Kjærum.

Stig Nielsen fra Amnesty International tror på, at USA bevæger sig i retning af at afskaffe dødsstraf i løbet af en årrække, selv om aktuelle sager vækker bekymring.

- For få dage siden henrettede staten Florida en mentalt retarderet mand, og ikke mindst henrettelsen af Gary Graham i Texas er et eklatant eksempel på en brist i det amerikanske retssystem. Den sag bryder en hel række internationale regler, siger Stig Nielsen.

Han henviser til principper om, at personer under 18 år ikke dømmes til døden, at tiltalte skal sikres en grundig retsproces, og at man ikke henretter personen, hvis der på nogen måde er tvivl om skyldsspørgsmålet.

Gary Graham var 17 år, da han blev dømt. Flere centrale vidner blev aldrig hørt. Og Gary Graham bedyrede til det sidste sin uskyld og blev dømt på grundlag af kun ét vidneudsagn.