Udviklingshæmmede vises ingen nåde

I USA, hvor der er bred folkelig opbakning til dødsstraffen, har sagerne kun udløst spredte protester. Foto: CHIP SOMODEVILLA Denmark

Trods internationale protester viser hverken Georgia og Texas to udviklingshæmmede dødsfanger nåde

Den udviklingshæmmede dødsfange Warren Hills dage på Jorden er talte, efter at hans appel om benådning i 11. time blev endegyldigt afvist af den amerikanske sydstat Georgia, der nu planlægger at henrette ham påmandag.

Henrettelsen, der skulle have fundet sted i onsdags, blev udsat med den forklaring, at Georgia er midt i processen med at ændre den giftcocktail, som bruges til at tage livet af dødsdømte fanger.

LÆS OGSÅ: Georgia dømmer retarderet til døden

Det sker i slipstrømmen på henrettelsen af en mentalt retarderet fange i en anden socialt konservativ amerikansk delstat, Texas. Her blev den 34-årige Yokamon Hearn, der ligesom Hill er afroamerikaner, i onsdags henrettet ved hjælp af en dødelig indsprøjtning.

Begge sager er opsigtsvækkende, idet de strider mod en afgørelse i USAs højesteret, der forbyder henrettelsen af mentalt retarderede fanger.

Højesteretsafgørelsen fra 2002 lader imidlertid delstaterne selv vurdere, hvad der udgør et mentalt handikap, og i både Hills og Hearns tilfælde vurderede dommere, at de anklagedes advokater ikke havde fremlagt tilstrækkeligt stærke beviser for deres klienters mentale handicap.

I USA, hvor der er bred folkelig opbakning til dødsstraffen, har sagerne kun udløst spredte protester.

Flere internationale stemmer har imidlertid blandet sig i debatten.

Eksempelvis appellerede Frankrig tidligere på ugen til Georgia om at skåne Warren Hill, mens FNs rapportør for udenretlige, summariske og vilkårlige henrettelser, Christoph Heyns, forgæves opfordrede Texas til at aflyse henrettelsen af Yokamon Hearn med den begrundelse, at det ville være forfatningsstridigt at henrette en person med psykosociale handicap.

Der hersker ingen alvorlig tvivl om, at både Warren Hill og Yokamon Hearn er skyldige i de forbrydelser, som de er dømt for.

Hill fik oprindelig en livstidsdom for mordet på sin kæreste og blev derpå dømt til døden for at myrde en medfange.

Hearn blev som 19-årig dømt til døden for at have kidnappet og dræbt en hvid mand med 12 skud til hovedet og brystet.

Ifølge en meningsmåling fra forskningscenteret Pew Research Center tidligere i år går 62 procent af amerikanerne ind for dødsstraf, mens 31 procent er imod. Støtten til dødsstraf nåede i USA sit højeste med 78 procent i 1996.