Teologer: Derfor skal også medskyldig i barnemord tilgives

"Lov eller ej. Retfærdigt eller ej. For mig er denne kvinde en lovløs". Sådan lyder det på et af de mange skilte, som belgiske demonstranter bruger i deres protest mod et kloster, der har accepteret at lade Michelle Martin, medskyldig til pædofili og barnemord, blive nonne. Foto: GEORGES GOBET Denmark

Det belgiske samfund raser efter at medskyldig hustru til pædofil barnemorder vil gå i kloster. Men vi er naive og blåøjede, hvis vi ikke kan se, at mennesker skal tilgives og være en del af samfundet igen, mener fængselspræst.

Bør en tidligere forbryder få lov til at gå i kloster?

Spørgsmålet melder sig i forbindelse med sagen om den belgiske Michelle Martin, der efter at have udstået 16 af de 30 år af sin straf for medvirken til kidnapning, seksuelt misbrug og mord nu vil gå i kloster. Hun er ekskone til Belgiens mest berygtede og afskyede forbryder Marc Dutroux, som udover at torturere og seksuelt misbruge piger i alderen 8 til 19 år, også dræbte fire af dem.

LÆS OGSÅ:Belgierne ser et monster gå i kloster

Det lille franciskanske Clarisserordens kloster i Malonne i Belgien, hvor 11 nonner lever et tilbagetrukket liv, har påtaget sig at huse kvinden.

Men det har fået det belgiske folk til at rase, og i flere dage har der været voldsomme demonstrationer uden foran klosteret. For skal det være muligt for en kvinde, der har medvirket til så voldsomme forbrydelser at blive en del af Guds hus?

LÆS OGSÅ:Skal en medskyldig i barnemord kunne gå i kloster?

For teolog og tidligere fængselspræst Paul Leer-Salvesen fra Universitet i Agder i Norge bør man, uanset forbrydelsens omfang, kunne blive taget tilbage til samfundet, når man har udstået sin dom.

Alle mennesker skal kunne tilgives. Fra kirkens begyndelse har det været et vigtigt anliggende, at mennesket skal kunne starte forfra, men det tager selvfølgelig lang tid at oparbejde tillid. Men at skelne mellem personen og gerningen er essensen af det kristne menneskesyn, siger han, men er bevidst om, at det ikke er muligt for alle at tilgive.

Det er meget personrelateret om man kan tilgive, men alle er i stand til at forlige sig med det, tror jeg. Men det er selvfølgelig vigtigt, at den enkelte står ved sin forbrydelse." 

Michelle Martin skal have lov til at gå kloster, mener også fængselspræst i Vestre Fængsel i København Erik Adrian. For hvis hun har afsonet sin straf, så er hun ikke længere en del af retssystemet.

Han erkender, at det er en sag med mange dilemmaer, men henviser til Det Gamle Testamente, som nævner tilflugtsbyer, hvor mennesker kan tage hen, når det har fået folkets vrede. Og klosteret må betragtes som en tilflugtsby.

Kirken skal gå ind og være tilflugtsby, når samfundet ikke kan være det. Men når det er sagt, så burde samfundet være bedre til at oplyse sit folk om, at højere straffe ikke hjælper.

Erik Adrian mener, at der allerede i fængslerne burde være større fokus på tilgivelsesaspektet, og at kirken og klostre burde være en del af fængselslivet. For tilgivelse bør være tydeligt og et vigtigt aspekt både i kirken og i fængslet.

Det handler om at give det enkelte menneske styrke til et få et fornyet liv, og det skal samfundet også belæres i. Befolkningen skal fodres med en forståelse for retssystemet, men også kirken skal have en forståelse for retssystemet, ellers havner vi i selvjustits, siger han og tilføjer:

Det er dyrt at have mennesker i fængsler - vi er naive og blåøjede, hvis vi ikke kan se, at vi alle er bedst fortjent med, at de mennesker skal være en del af os igen.