Søvndal: Kamp mod dødsstraf går for langsomt

"Jeg er helt enig med Amnesty i, at dødsstraf under ingen omstændigheder kan accepteres. Målet er en total afskaffelse af dødsstraf på verdensplan," siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) Foto: Keld Navntoft

Udenrigsministeren håber, at flere lande, der gennemfører henrettelser, kan presses til at opgive dødsstraf

Det går for langsomt med at få verdenssamfundet til at forpligte sig til at afskaffe dødsstraf.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at en ny rapport fra Amnesty International viser, at 21 lande i verden gennemførte henrettelser sidste år.

- Jeg er helt enig med Amnesty i, at dødsstraf under ingen omstændigheder kan accepteres. Målet er en total afskaffelse af dødsstraf på verdensplan.

LÆS OGSÅ: Amnesty om dødsstraf: To skridt frem og et tilbage

- Amnestys rapport viser, at det overordnet set går den rigtige vej, men det går for langsomt, og vi er desværre ikke i mål endnu. Det er derfor yderst vigtigt, at kampen hen imod en total afskaffelse fortsættes, siger Søvndal i en pressemeddelelse.

I 2011 var der også 21 lande, der gennemførte henrettelser, mens antallet i 2003 var oppe på 28.

Men selvom det går den rigtige vej, er der også en række lande, som har genoptaget dødsstraffen i de seneste år, viser Amnestys rapport. Blandt de lande, der genoptog dødsstraffen i 2012, finder man eksempelvis Indien, Japan og Gambia.

Villy Søvndal mener, at en aktivistisk politik, hvor man påtaler planlagte og gennemførte henrettelser, er vejen frem. I den anledning glæder han sig over, at den samlede front mod dødsstraf inden for EU er meget stærk.

- Danmark vil forsætte med at støtte bestræbelserne på at få alle verdens lande til at forpligte sig til afskaffelse af dødsstraf og imødegå konkrete henrettelser.

LÆS OGSÅ: Korsfæstelse bruges stadig som straf

- Flere lande skal tilslutte sig de relevante internationale instrumenter om suspension, forbud og afskaffelse, og konkrete planlagte og gennemførte henrettelser skal påtales, siger Søvndal.

Amnestys rapport viser, at 682 personer verden over i 2012 blev straffet med døden. Det er to flere end i 2011.

Kina oplyser ikke antallet af henrettelser og er således ikke med i opgørelsen. Men det antages, at kineserne henretter langt over 1000 mennesker årligt.