Korsfæstelse bruges stadig som straf

Saudi-Arabien befinder sig i den lille gruppe af lande, der stadig praktiserer det korsfæstelse.

Enkelte af verdens lande, for eksempel Saudi-Arabien, har ikke lagt korsfæstelse på hylden

De slap med halshugning. Saudi-Arabiens myndigheder ombestemte sig for nylig i sidste øjeblik i en sag, hvor syv juveltyve var dømt til døden ved korsfæstelse. Trods akut mangel på professionelle bødler, der kan svinge sabelen, blev halshugningen til sidst foretrukket. Korsfæstelsen, en straffemetode fra bibelsk tid, blev ikke brugt denne gang.

Men Saudi-Arabien befinder sig i den lille gruppe af lande, der stadig praktiserer det, Amnesty International beskriver som den ultimative form for ond og umenneskelig straf. Ubekræftede rapporter beskylder Saudi-Arabien for at have benyttet metoden adskillige gange de seneste år. I de tilfælde er de dømte blevet halshugget og dernæst korsfæstet.

LÆS OGSÅ: Blodet og livet forlod langsomt den korsfæstede

I 2012 henrettede Saudi-Arabien 76 personer, og året forinden var tallet 79. Med den seneste henrettelse af de syv juveltyve, hvoraf de fleste var mindreårige ved anholdelsen i 2006, er tallet for 2013 indtil videre 23.

Vi opfordrer det saudiarabiske kongedømme til at slutte sig til det stigende antal af lande, der bevæger sig væk fra dødsstraf, sagde Rupert Colville, talsmand for FNs højkommissær for menneskerettigheder.

Trods massiv kritik fra internationale rettighedsorganisationer har Saudi-Arabien ikke taget tilløb til ændringer i spørgsmålet om henrettelser.

Det samme gælder lande som Iran, Sudan og Myanmar (Burma). I Iran er der ingen rapporter om egentlig anvendelse af korsfæstelse, men metoden er gyldig retsmæssigt. I teorien kan iranske dødsdømte blive korsfæstet. Beskrivelsen af metoden refererer til islam og kristendom, da den dømte skal hænges på et kors med ansigtet i retning mod Mekka.

I Myanmar blev en række landsbybeboere ifølge rettighedsorganisationen Karen Women Organisation korsfæstet i 2000. I Sudan, hvor fortolkning af islamisk lov er meget bogstavelig og på niveau med Saudi-Arabien, blev 88 personer ifølge Amnesty International dømt til henrettelse i 2002. De dømte var mordere og voldtægtsforbrydere, og deres dødsdomme skulle enten udføres ved halshugning eller korsfæstelse.