Knap så charmerende reality-tv i Kina. Interview før døden

Kinesisk politi udstiller og ydmyger her kriminelle i Nanning. Det vurderes, at Kina er det land i verden, der henretter flest mennesker, og i de senere år har en lokal tv-kanal haft succes med at interviewe fanger på dødsgangen. Foto: AFP.

I programmet "Møde før henrettelsen" interviewer den kinesiske vært Ding Yu dødsdømte fanger, lige inden de skal henrettes

De seneste fem år har Henan Jura Kanal, en lokal tv-kanal i Kina, fået opbygget en pæn tilskuerskare på knap 40 millioner seere.

Opskriften? Interview med dødsdømte fanger lige inden de skal henrettes.

Selvom programmet har kørt i godt fem år, var det først for en måned siden, at den kinesiske presse begyndte at lægge mærke til det. Et kinesisk magasin i gruppen Guangdong Publishing Group udgav en længere artikel om værten Ding Yu, der også er producer.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om dødsstraf

Programmet hedder Lin-xing Huijian, hvilket betyder Møde før henrettelsen. Det er et udtryk, de kinesiske fængselsmyndigheder bruger til at beskrive den sidste samtale mellem myndighederne og den dødsdømte fange.

Igennem tilblivelsen af programmet har jeg anerkendt, at mennesket af natur er godt. Der er ingen mennesker, som ønsker at være kriminel fra fødslen, siger Ding i en introduktion til programmet.

Jeg håber, at vi igennem vores program kan styrke Kina som et retssamfund og være med til at udvikle samfundet.

I Kina har der ikke været en offentlig kritik af programmet. Dødsstraf er ikke et tabu i landet, og netop fordi dødsstraf er en ganske almindelig dom, er emnet ikke specielt kontroversielt. I stedet har der været en række tv-debatter, der hylder programmet for dets ærlige tone og for den ytringsmulighed, som programmet giver de dødsdømte fanger, således at resten af samfundet kan lære af deres fejl.

Der er meget få tv-programmer i dag, hvor vores børn virkelig kan lære noget, siger Hao Tian, forfatter og repræsentant for en forældregruppe i Henan, i et debatprogram på Henan Jura Kanal.

På kommentarsiden til den oprindelige artikel fra det kinesiske magasin er der større uenighed om, hvorvidt programmet er godt eller skidt.

Hvis en provinskanal på fem år kan interviewe mere end 200 mennesker på dødsgangen, hvor mange mennesker i Kina bliver så henrettet hvert år? Respekt for retsstaten, afskaf dødsstraffen!, skriver en bruger ved navn Mumu.

En række andre brugere mener dog ikke, at Kina er parat til at afskaffe dødsstraffen, da det vil betyde, at de kriminelle ikke længere vil blive afskrækket fra at dræbe deres ofre.

Programmet er ikke det eneste af sin art i Kina. I Shanghai har et lignende program kørt, men det blev skrottet for et par år siden på grund af lave seertal. Samme skæbne er åbenbart også overgået Dings program, der netop har haft sin foreløbig sidste udsendelse.

Det har dog næppe været seertallene, som har været skyld i den foreløbige aflysning af programmet. En mere logisk grund kan være, at den britiske tv-kanal BBC netop har produceret en dokumentar om fænomenet.

Kina er bekymret for, at BBCs dokumentar kan skade landets image. Frøken Ding og hendes kolleger er derfor forhindret i at give yderligere interview, skriver den britiske tabloidavis Daily Mail om programmet.

Amnesty International vurderer, at Kina er det land i verden, der henretter flest mennesker.

I Kina har der altid været dødsstraf, og regeringen har forsvaret denne retspraksis ved at henvise til, at der i befolkningen er en udbredt støtte. I 2007 udgav Max Planck Instituttet en undersøgelse af kinesernes holdning til dødsstraf, der viste, at 58 procent af kineserne i hovedstaden, Beijing, og provinserne Guangdong og Hubei støttede dødsstraf.