Henrettelse skærper debat om dødsstraf

En mand med et billede af Troy Davis demonstrerer fængslet i Jackson. Foto: Tami Chappell

Den omstridte henrettelse af Troy Davis skærper debatten om race og dødsstraf i USA

Et 22 år langt drama om mord og skyld, dødsstraf og raceulighed sluttede tidligt i går morges dansk tid, da USAs bedste kendte ikon for kampen mod dødsstraf, Troy Davis, blev spændt fast på en båre i et lukket kammer i et fængsel i delstaten Georgia og henrettet med en dødelig giftsprøjte.

LÆS OGSÅ: Troy Davis har fået dødelig sprøjte i nat

Sagen mod Troy Davis udløste enorm bevågenhed, efter at hans advokater fremførte stærke argumenter for, at beviserne imod den 42-årige sorte mand, der blev dømt for mordet på en hvid politimand i 1989, er falske og misvisende.

Davis fastholdt frem til det sidste sin uskyld, og fremtrædende religiøse og politiske figurerer såsom pave Benedikt XVI, den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu og USAs ekspræsident Jimmy Carter har alle forgæves opfordret myndighederne til at vise ham nåde. I USA skrev over en million mennesker under på et støtteskrift for Troy Davis, og selv nogle konservative amerikanske koryfæer fordømte henrettelsen.

Troy Davis blev i 1991 dømt til døden for mordet på politimanden Mark MacPhail udelukkende på basis af øjenvidneudsagn. Sagen var præget af racemæssige undertoner, og efter dommen trak syv ud af ni øjenvidner deres udsagn tilbage. Den kontroversielle henrettelse skærper den amerikanske debat om dødsstraf og om den racemæssige ulighed, som stadig inficerer nationens retssystem især i sydstater såsom Georgia.

Det rækker tilbage til nogle grimme dage i denne delstats historie, siger præsten Raphael Warnock fra den legendariske sorte kirke Ebenezer Baptist Church til avisen New York Times.

Troy Davis-sagen har udløst større offentlig harme og dybere tvivl i USA end nogen anden dødsdom i nyere tid, og den afspejler amerikanernes betænkeligheder ved dødsstrafsystemet. Sag på sag har sået tvivl om brugen af øjenvidner samt kastet lys på raceskævheder og diverse former for uredelighed i politistyrken.

På trods af tvivlsspørgsmålene viser meningsmålinger, at et solidt, men svagt faldende flertal på 62 procent af amerikanerne støtter dødsstraffen.

nyholm@k.dk

Troy Davis blev i 1991 dømt til døden for mordet på politimanden Mark MacPhail udelukkende på basis af øjenvidneudsagn.