Færre lande i verden anvender dødsstraf

Foto: Ron Buskirk

97 lande har sløjfet dødsstraf, heriblandt alle europæiske på nær Hviderusland

Selvom 682 fanger blev henrettet og andre over 1700 personer blev dømt til at dø i 2012, er antallet af lande med dødsstraf faldet betragteligt i de seneste 40 år. Mens det i 1980erne kun var 20 procent af verdens lande, der havde afskaffet dødsstraffen, er det i dag op imod 70 procent.

Det viser tal fra organisationen Ensemble contre la peine de mort (ECPM), (Sammen mod dødsstraf), én af arrangørerne af den 5. verdenskongres mod dødsstraf, der fra i dag og de kommende dage afholdes i Madrid.

LÆS OGSÅ: Lyspærernes glimt minder mig om den elektriske stol

De officielle tal omfatter dog ikke Kina, der er det land i verden med klart flest henrettelser, måske flere tusinde sidste år. Men udover Kina fandt langt de fleste eksekveringer af dødsstraf sted i lande som Saudi-Arabien, Nordkorea, USA, Irak, Iran, Sudan og Yemen.

Ifølge ECPM har 97 lande sløjfet dødsstraffen, heriblandt alle lande på det europæiske kontinent, bortset fra Hviderusland. Otte lande har afskaffet dødsstraf, men forbeholder sig stadig retten til at bruge den under særlige omstændigheder, blandt andet Brasilien, Peru, Chile og Kazakhstan. 36 lande har officielt stadig dødsstraf, men ikke brugt den i 10 år, deriblandt Rusland, Marokko, Algeriet, Surinam og Burma. 57 lande anvender fortsat dødsstraf, blandt andet de fleste stater i USA, Japan, Indien, Egypten, Thailand og Syrien.

LÆS OGSÅ: Søvndal: Kamp mod dødsstraf går for langsomt

Men det går den rigtige vej, mener ECPM og hæfter sig ved, at Maryland blev den 18. amerikanske stat, der i 2012 sagde nej til at bruge dødsstraffen, og at lande som Marokko, Tunesien, Algeriet, Libanon, Mongoliet og Benin er meget tæt på at afskaffe den.

Et par modtagere af Nobels fredspris deltager i verdenskongressen, ligesom også en håndfuld tidligere dødsdømte fra Uganda, Marokko, Spanien og Iran, en lang række repræsentanter fra FN, ngoer og de fire såkaldte protektorlande, Spanien, Frankrig, Schweiz og Norge. Alle vil gøre deres for at nå et skridt videre mod målet om universel afskaffelse.

Samtidig kæmper deltagerne for en omgørelse af straffene i konkrete verserende sager. En af sagerne omhandler spanieren Pablo Ibar, der i 1994 blev anklaget for at have myrdet tre personer i Florida. Selvom det eneste bevis mod Pablo Ibar er et utydeligt foto af en mand med overskæg, som måske er ham, måske ikke, stadfæstede Floridas højesteret i 2006 dødsdommen over ham. Og hans chancer for at bevare livet er blevet ringere, efter at Florida modsat andre amerikanske stater har besluttet at sætte ekstra skub på henrettelserne.