Fængslede har brug for venner og familie

@Fotobyline:Tegning: Peter hermann

Indsattes kontakt til familie og venner har afgørende betydning for, hvordan de klarer sig efter afsoning, viser ny forskning

For et år siden fik 27-årige Morten Kempf en søn, og det skulle have været den lykkeligste tid i hans liv. Men fjorten dage senere modtog han en treårig narkodom og blev fængslet. Det betød, at han ikke kunne deltage i sin søns liv.

Han sad fængslet i et år, men for en uge siden skete der noget nyt: Han blev forflyttet til "Familiehuset" på Pensionen Engelsborg i Lyngby, Nordsjælland, hvor hans kæreste og nu etårige barn kan bo sammen med ham. Det sker kun for få, eksemplariske fanger i Danmark, så Morten Kempf føler sig heldig.

– Man bliver livsglad igen. Det at være en familie giver gejst til at ville deltage og få noget ud af sit liv igen i stedet for at sidde inde bag tremmer. Når først man har prøvet at være her, vil man gøre alt for ikke at komme tilbage, fortæller Morten Kempf.

Hans fortælling går godt i tråd med det, to studerende ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet netop har fundet frem til. At jo mere social kontakt, indsatte har med venner og familie uden for fængslet, mens de afsoner, desto mindre risiko har de for at vende tilbage i fængsel.

– Specialet sandsynliggør, at kontakten til nære relationer under afsoning har betydning for, hvordan du klarer dig efter løsladelsen, siger Hans Monrad Graunbøl, medforfatter til specialet og ansat i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Sammen med Jacob Hviid Hornnes har han fulgt samtlige løsladte fra de danske fængsler i en toårig periode ved at sammenligne tal fra Danmarks Statistik, Kriminalregisteret og Kriminalforsorgens databaser.

Specialet viser, at under halvdelen af de løsladte i 2003 fik besøg eller var på weekendudgang til familiebesøg i løbet af afsoningen, og at de mennesker, der sidder bag tremmer, generelt har mange odds imod sig. De er som helhed dårligt uddannede, har ringe tilknytning til arbejdsmarkedet, er langt overvejende mænd, relativt unge og har ofte ikke egen bolig, hver-ken som lejer eller ejer. Mere end hver tredje har været anbragt uden for hjemmet.

De dokumenterer også, at fængslet er et sted, mange vender tilbage til igen og igen. Knap halvdelen af de indsatte har mindst to gange tidligere afsonet en ubetinget dom, og jo flere gange, en person har været indsat, desto større er sandsynligheden for, at han vil vende tilbage til fængslet.

Også Morten Kempf har været i arresthuse flere gange i sit liv. Med narko-dommen for et år siden måtte han dog for første gang i sit liv i lukket fængsel.

– Og det har jeg ikke lyst til igen. Slet ikke efter jeg er begyndt at være sammen med min søn, siger han.

Vilkårene for at Morten Kempf kan bo – og blive boende – i "Familiehuset" er, at han får taget jævnlige urinprøver og deltager i familieterapi og undervisning.

– Men det er bare en del af det. Man bliver fokuseret på at være en familie, siger han.

Forfatterne til undersøgelsen mener, at adgang til bolig, arbejde og forskellige andre materielle goder ofte hjælpes på vej af venner og familie. Forskningschef i Justitsministeriet Britta Kyvsgaard er enig.

– Det er første gang, man har mål på det og dokumenteret en konkret effekt. Familie og gode sociale relationer fungerer som en beskyttelse mod kriminalitet, konstaterer hun.

Undersøgelsens konklusioner kommer ikke som en overraskelse for fængselsinspektører og andre ansatte i Kriminalforsorgen. Alligevel glæder man sig over at få sat tal på problemet.

Udslusningskonsulent Marie Louise Jørgensen fra Straffuldbyrdelseskontoret i Kriminalforsorgen siger:

– Vi kan bruge de tal til i højere grad at sætte fokus på at støtte de indsatte i sociale relationer. Mange af vores indsatte har i forvejen ikke det stærkeste sociale netværk, og for nogle kan det være forbundet med skam, skyld og smerte at få besøg af kone og børn i fængslet.

Der er i dag flere ting, der forhindrer de indsattes muligheder for kontakt med verden omkring dem. Især for langtidsdømte. Før 2002 kunne langtidsdømte i lukkede fængsler besøge familien uden ledsagelse, når de havde afsonet en tredjedel af deres dom. Det blev ændret til, at halvdelen af dommen nu skal afsones først. Samtidig er fælles udflugter blevet afskaffet, og der er blevet indført urinprøvekontrol før tilladelse til udgang kan gives.

Om stramningerne siger Hans Jørgen Engbo, der er fængselsinspektør i det lukkede fængsel Anstalten ved Herstedvester:

– Dette handler ikke om konkrete risikovurderinger, men udelukkende om almen retsfølelse. Man kunne lempe på mulighederne for at styrke den sociale kontakt, men det er der nok ikke politisk miljø for nu.

Hans Monrad Graunbøl foreslår, at de indsattes relationer til verden uden for fængselsmurene styrkes:

– Muligheden for at komme på udgang og få besøg kan øges. Det at komme i fængsel ødelægger under alle omstændigheder dit sociale bånd til samfundet udenfor. Det sociale bånd skal plejes.

Morten Kempf i "Familiehuset" er ikke i tvivl om værdien af at kunne være nær familie og venner under afsoning:

– Det giver mig håb og tro på, at det kan lade sig gøre at skabe en forandring. Og det er det, der er rigtig væsentligt.

schou@kristeligt-dagblad.dk

BEP/Philippe de Poulpiquet/LE PARISIEN ; Fleury Merogis 03/02/01 ;Maison d'arret de Fleury Merogis. Quartier des mineurs Foto: colourbox.com