Dødsstraffen er et døende fænomen i USA

I USA er antallet af henrettelser årligt faldet fra 98 i 1999 til 39 sidste år, og antallet af dødsdomme er ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty International faldet med mere end to tredjedele siden slutningen af 1990'erne. Foto: JOHN AMIS/ Denmark

Flere delstater i USA vender ryggen til dødsstraffen. Amerikanernes bekymring over kriminalitet er dalende

Den folkelige og politiske opbakning til dødsstraffen er faldende i USA, hvor flere delstater indstiller henret-telser af fanger på dødsgangen.

Den seneste delstat til at vende ryggen til dødsstraffen er Washington, hvor den demokratiske guvernør, Jay Inslee, i denne uge bekendtgjorde, at ingen henrettelser ville finde sted i hans embedsperiode. Der er for mange svagheder i systemet, siger han med henvisning til, at flere end halvdelen af de 31 dødsstraffe idømt i delstaten siden 1981 er blevet omstødt, og at fattige borgere oftere dømmes til døden end rigere medborgere.

Med min handling forventer jeg, at delstaten Washington slutter sig til en voksende national samtale om dødsstraffen, tilføjer Inslee.

I fjor udsatte Colorados guvernør, John W. Hickenlooper, på ubestemt tid henrettelsen af den sidste tilbageværende fange på delstatens dødsgang, og i 2011 annoncerede også Oregons guvernør, John Kitzhaber, at han ikke ville tillade gennemførslen af henrettelser. 18 delstater, heriblandt 6 inden for de seneste seks år, har afskaffet dødsstraffen.

LÆS OGSÅ: Benådiget: Overlevede at blive hængt

Adskillige andre, heriblandt USAs mest folkerige delstat, Californien, har sat henrettelser på pause.

I hele USA er antallet af henrettelser årligt faldet fra 98 i 1999 til 39 sidste år, og antallet af dødsdomme er ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty International faldet med mere end to tredjedele siden slutningen af 1990erne.

Dertil kommer, at voksende debat om giftindsprøjtninger har udskudt henrettelser i flere delstater. Brugen af en såkaldt giftcocktail, hvor to eller flere stoffer blandes, er vokset siden 1980erne, men mindst to nylige henrettelser har rejst tvivl om deres virkeevne.

I midten af januar tog det en fange i Ohio 26 minutter at dø med gisp og støn efter en indsprøjtning, og tidligere på måneden var en Oklahoma-fanges sidste ord: Jeg føler hele min krop brænde.

Det faldende antal henrettelser samt de politiske udmeldinger fra flere guvernører afspejler et opsigtsvækkende skifte, siger Richard Dieter, der er direktør for gruppen Death Penalty Information Center.

Den kendsgerning, at guvernører nu kan stille sig op og sige disse ting, når de plejede at blive sat i gabestokken for dem, er et tegn på en skiftende holdning til dødsstraffen, siger han til avisen The New York Times.

Ifølge en Gallup-måling fra sidste oktober bakker 60 procent af amerikanerne op om dødsstraffen, hvilket er den laveste andel målt i fire årtier. For blot to årtier siden var 80 procent af befolkningen tilhængere af dødsstraffen. Skiftet falder sammen med en nedgang i amerikanernes bekymring over kriminalitet. Mens ni ud af 10 amerikanere i 1992 sagde, at der var mere kriminalitet i samfundet end i det foregående år, sagde kun to tredjedele det samme i 2013.

Delstaterne Texas, Florida og Oklahoma er dem, der henretter flest borgere. 32 delstater tillader dødsstraf

Kilde: CNN