Belgierne ser et monster gå i kloster

"Nej til M. Martin”, står der på plakaten. Nej’et gælder Michelle Martin, der var gift med Marc Dutroux, Belgiens mest forhadte forbryder. Han blev for 16 år siden dømt til livstid i en opsigtsvækkende pædofilisag for at have misbrugt og taget livet af fire piger. Michelle Martin blev dømt for medskyld. Hun står nu til prøveløsladelse og har fået lov til at blive optaget i klosteret i Malonne. Klosteret ses bag skiltet. – Foto: AFPGeorge Gobet.

AFSTEMNING Belgierne kæmper med at håndtere prøveløsladelsen af hustruen til den mest berygtede pædofile forbryder, landet nogensinde har kendt

Skal hun have fodlænke på? Må hun bevæge sig omkring blandt alle os andre? Spørgsmålene var mange, da myndighederne i den sydbelgiske Namur-provins i mandags holdt informationsmøde for indbyggerne i den lille by Malonne i det sydlige Belgien.

Malonne kom på verdenskortet i sidste uge, da det blev klart, at byens kloster skal huse Michelle Martin, ekskonen til Belgiens mest berygtede og afskyede forbryder Marc Dutroux, når hun efter al sandsynlighed kommer ud af fængslet i slutningen af måneden.

LÆS OGSÅ: Børnemorders ekskone løsladt: Går i kloster

Der er nu gået en uge, siden belgierne fik beskeden om, at Michelle Martin står til en prøveløsladelse, efter at have udstået 16 af de 30 år af sin straf for medvirken til kidnapning, seksuelt misbrug og mord i den pædofiliskandale, der har præget det belgiske samfund dybt.

Siden da er protesterne og demonstrationerne vokset i en befolkning, som er på fornavn med Julie og Melissa, An og Eefje, der alle døde i Dutrouxs varetægt, og med Sabine og Laetitia, som blev befriet efter Dutroux arrestation i 1996.

For belgierne står Michelle Martin tilbage som kvinden, der var vidende om sin mands modbydeligheder, men ikke gjorde noget for at redde hans ofre.

I orkanens øje findes den lille franciskanske Clarisserordens kloster i Malonne, der har påtaget sig at huse den forhadte kvinde. Folk har demonstreret uden for klosteret i dagevis, og politiet har været nødt til at trække peberspray og tåregas for at holde vrede demonstranter væk fra de 11 nonner, der lever et tilbagetrukket liv i den lille by 75 kilometer fra Bruxelles.

Blandt deltagerne var ét af ofrenes far, Jean Lambrecks. I et brev til ham og hans hustru har ordenens søstre nu forsøgt at gøre klart, at de på alle måder tager afstand for Michelle Martings handlinger, men at de ville fejle alvorligt i deres gerning, hvis de ikke lukkede et menneske ind, som af myndighederne er blevet bedømt til at have udstået sin straf.

Vores rolle begrænser sig ganske simpelt til at tage imod gerningsmanden på en forhåbentlig effektiv måde, og hvis muligt fungere som kilde til håb for alle dem, som er i samme situation. For hvad ville det være for en verden, hvis vi slukkede ethvert fremtidshåb for dem, som har afveget i livet, spørger søstrene.

Faderen til to af de andre ofre, Julie og Melissa, der sultede ihjel i fangenskab, har også udtrykt sin mistro til nonneordenen. Den katolske kirke er efter hans mening ikke det reneste miljø i vores samfund, gør han klart over for den belgiske avis lAvenir.

Personligt har jeg ingen tiltro til alt, hvad der er katolsk, siger Jean-Denis Lejeune med henvisning til en række af pædofiliskandaler i hjertet af den belgiske katolske kirke gennem de sidste mange år, siger han og understreger, at han ikke forstår beslutningen.

Kirken skal ikke være et sikkerhedsnet for alle og enhver, siger han.

Landets øverste katolske myndighed har valgt at holde sig helt ude af diskussionen.

Det er ikke kirkens lod at kommentere en beslutning fra retsvæsenet, hvis autonomi vi respekterer fuldt og helt, lyder det i en meddelelse fra den belgiske bispekonference.