Børnerådet til børn: Brug mobilen til at dokumentere forældres overgreb

Nicholas Henderson (tv) med den tidligere biskop over Lake Malawi, Peter Nyanja

MED AFSTEMNING Børnerådsformand opfordrer omsorgssvigtede børn til at dokumentere overgreb med mobiltelefonen. God idé, hvis det er den eneste måde, børnene kan råbe kommunen op på, siger ekspert i misbrugsfamilier. Kontroversielt og problematisk, mener andre

Billeder af en døddrukken far, der ligger på gulvet. En optagelse af mor, der giver lillebror tæsk. Eller en lille film af stablerne med opvask, det tomme køleskab og de mange flasker. Alt sammen dokumenteret med en mobiltelefon af familiens børn og derefter vist til sagsbehandleren eller skolelæreren.

LÆS OGSÅ: Skal børn bruge mobiltelefonen til at overvåge de voksne?

Formanden for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, opfordrer nu omsorgssvigtede børn til at dokumentere livet i familien for at få hjælp.

Hvis man som barn ikke bliver troet på, når man fortæller, hvordan det er derhjemme, er der ikke noget nemmere end at bruge mobiltelefonen. Misbrug er meget visuelt, men der er ikke særlig mange sagsbehandlere, der kommer ud og ser det, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Overlæge May Olofsson, leder af Familieambulatoriet i Region Hovedstaden, har i årtier arbejdet med børn i misbrugsfamilier. Hun synes, børnerådsformandens idé er god:

Der bliver ofte sat så store spørgsmålstegn ved børns troværdighed, at mange problemstillinger falder på, at et misbrug ikke er tilstrækkeligt bevist. De ting, børn oplever i misbrugsfamilier, er i nogle tilfælde så ubeskrivelige, at man har svært ved at tro, det er rigtigt. Og forældrene prøver jo at dække over, hvad der foregår. Der er ulemper ved alle metoder, men hvis børn ikke bliver hørt af de ansvarlige voksne, er det her et godt redskab, så de kan få hjælp, siger May Olofsson.

Anders Albrechtslund, lektor på Aarhus Universitet, Forum for Overvågningsstudier, ser modsat på det og kalder opfordringen for problematisk. For det er myndighedernes ansvar at dokumentere overgreb:

Det er et meget stort ansvar at lægge i hænderne på børn at skulle være aktører i dokumentationsprocessen. Ikke dermed sagt, at der ikke kan være stærke børn, som af egen drift benytter sig af de her elektroniske muligheder.

Også Thomas Ploug, medlem af Det Etiske Råd, lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i it-etik, er kritisk.

Det er meget kontroversielt. Jeg ser det som udtryk for en magtesløshed over for sagsbehandlingen i kommunerne. Men det er ikke børnenes ansvar, at retfærdigheden sker fyldest. I stedet bør man insistere på, at kommunerne bliver bedre til deres arbejde.

Lisbeth Zornig Andersen er enig i, at det som udgangspunkt er myndighedspersonernes ansvar at dokumentere overgreb, men siger:

Hvis nogle af børnene fra Brønderslevsagen havde taget billeder af hjemmet, tror du så ikke, kommunen havde reageret noget før?

Thomas Ploug medgiver, at billeder som bevis formodentlig vil styrke børnene i sager om grove omsorgssvigt.

Men med sådan en opfordring skubber man til en udvikling, som allerede er i gang, og hvor vi har set alt for mange eksempler på misbrug: børn, der tager billeder af hinanden i omklædningsrummet eller overfalder hinanden og lægger billederne ud på nettet. Næste skridt er, at vi filmer alt omkring os. Og så risikerer vi at få et samfund, hvor vi konstant er på vagt eller skal dokumentere andre menneskers overtrædelser, siger han.

vaaben@k.dk

Etik side 4