Amagermanden er psykopat, men ikke sindssyg

Livstidsdommen over Marcel Lychau Hansen rejser spørgsmålet, om han er egnet til en normal straf. Foto: Bax Lindhardt Denmark

Livstidsdommen over Marcel Lychau Hansen rejser spørgsmålet, om han er egnet til en normal straf. Ifølge en psykiater kunne en psykisk syg umuligt have handlet så velplanlagt

Den såkaldte Amagermand, den 46-årige Marcel Lychau Hansen, blev i går i Københavns Byret idømt lovens strengeste straf, fængsel på livstid. Dommen bygger på, at han har dræbt to mennesker, bragt flere andre i livsfare ved ildspåsættelse samt gennemført to voldtægter, to voldtægtsforsøg og syv tilfælde af anden kønslig omgængelse end samleje. To af disse forhold blev begået over for piger på 14 år. Ud over de forhold, han er dømt for, er det de seneste dage kommet frem, at Marcel Lychau Hansen har fået smuglet sin sæd ud fra fængslet og forsøgt at få sin søn til at overfalde en kvinde og anbringe sæden på hende. Dette skulle underbygge en påstand om, at der findes en anden mand med samme dna-profil.

LÆS OGSÅ: Lovens strengeste straf til Amagermanden

Forbrydelserne, som har fundet sted over 24 år, tyder på, at Marcel Lychau Hansen er en usædvanlig kynisk forbryder og har handlet sadistisk og psykopatisk, men ikke at han er sindssyg, vurderer speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen:

Dette ville typisk indebære, at man lider af paranoia, hører stemmer eller har svært ved at fungere i forhold til andre. Typisk er kriminelle handlinger begået af sindssyge kluntet udført i modsætning til Amagermanden, som har handlet vel planlagt og formået at have en tilværelse som familiefar og fodboldtræner.

Sagen er så ekstrem, at den rejser spørgsmålet, om det ville være mere passende at idømme Marcel Lychau Hansen en tidsubestemt forvaringsdom. Den norske massemorder Anders Behring Breivik kan meget vel få en sådan forvaringsdom, efter at han er blevet erklæret sindssyg og dermed uegnet til almindelig straf. Denne vurdering er netop blevet godkendt af en retsmedicinsk kommission. I Norge kan man ikke idømmes fængsel på livstid, hvorfor en forvaringsdom er eneste vej til at undgå, at manden på et tidspunkt skal løslades.

Henrik Day Poulsen siger hertil, at han ikke håber, den norske afgørelse skyldes fraværet af en livstidsstraf. For forudsætningen er, at personen er syg og har brug for behandling.

Det overraskede mig meget, at Anders Behring Breivik blev erklæret paranoid-skizofren. Jeg har læst rapporten, som lå til grund for afgørelsen, og den dokumenterer på ingen måde, at han skulle være syg. Man kan sagtens have ekstreme holdninger og begå tilsvarende handlinger uden at være sindssyg. Nazisterne under Anden Verdenskrig og Osama bin Laden var næppe sindssyge, siger Henrik Day Poulsen, som samtidig understreger, at der er stor forskel på Breivik, som med sine politisk motiverede mord på 77 mennesker har handlet ud fra fanatiske, næsten religiøst fanatiske motiver, og Lychau Hansen, som har haft en psykopatisk trang til at udøve magt over en række kvinder.

Når Marcel Lychau Hansen nu har fået en livstidsdom, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at han skal tilbringe resten af livet i fængsel. I gennemsnit prøveløslades livstidsfanger efter 16-17 år.

Ifølge juraprofessor Vagn Greve fra Copenhagen Business School ligger gennemsnittet der, fordi den længste tidsbestemte straf, man kan få, er 20 år. Normalt prøveløslades man efter at have afsonet to tredjedele af straffen, hvilket er cirka 14 år, så ved en livstidsstraf skal straffen som minimum være lidt længere. Men der er ingen automatik i, at man kommer ud efter den tid, understreger han. Ved livstid sker prøveløsladelse efter en individuel vurdering fra psykiaterne. Vurderer de, at den indsatte stadig er farlig, kommer han ikke ud. Det er sket flere gange, at nogen har siddet over 30 år i et dansk fængsel.

Det er en almindelig misforståelse, at en livstidsdom i praksis kun er 16-17 år, men det kan man aldrig være sikker på. Livstid kan sagtens betyde resten af livet, hvis vurderingen er, at personen ikke er egnet til at blive lukket ud, siger Vagn Greve.