Fairtrade: Landets kommuner bør fortsat kunne indkøbe bæredygtigt

Der er ingen modstilling mellem en bæredygtig indkøbspolitik og det at benytte borgernes skattekroner bedst muligt, skriver Jonas Giersing. Foto: Fairtrade Mærkets officielle logo

Margrethe Vestager bør både ud fra etiske og helt jordnære betragtninger sikre, at kommuner kan købe Fairtrade-varer, skriver Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket

I sidste fredags udgave af Kristeligt Dagblad blev der i to artikler sat fokus på, at statsforvaltningen i Midtjylland har erklæret, at Aarhus ikke må være Fairtrade By.

Sagen ligger nu på indenrigsministerens bord, og bliver afgørelsen ikke omstødt eller reglerne ændret, betyder det, at kommunens politikere bliver frataget deres mulighed for blandt andet at beslutte at kaffen på rådhuset skal være Fairtrade.

I artiklerne bliver spørgsmålet diskuteret fra et etisk perspektiv, og en jurist fra Cepos har blandt andet den anke mod projektet, at der er tale om et etisk ansvar, som presses ned over kommunerne. Men Fairtrade By er netop et frivilligt projekt vedtaget af politikerne selv lokalt. Det står alle frit for, om de vil deltage eller ej. Der er altså tale om en misforståelse i juristens opfattelse.

LÆS OGSÅ:Ulovligt for kommuner at tage etiske hensyn

FAIRTRADE BY ER ikke kun et frivilligt, men også et meget pragmatisk projekt. Langt fra de overordnede etiske diskussioner i artiklerne er det en enkel måde for kommunerne at have en indkøbspolitik, der også medtager bæredygtighed. Vel at mærke bæredygtighed bredt, da projektet ikke kun omfatter et mærke, men flere bæredygtige muligheder.

Og for mig at se er der ingen modstilling mellem en bæredygtig indkøbspolitik og det at benytte borgernes skattekroner bedst muligt. Dels vil borgerne næppe støtte, at der er kummerlige forhold eller børnearbejde bag de varer, der ender i børnehaver eller på plejehjem, dels behøver bæredygtige varer ikke partout være et omkostningstungt valg.

LÆS OGSÅ:
Må kommunerne påtage sig socialt ansvar for borgernes penge?

Jeg håber, at Margrethe Vestager (R) både ud fra de etiske og disse helt jordnære betragtninger vil omstøde statsforvaltningens afgørelse eller ændre reglerne. Ikke mindst så der fortsat kan være Fairtrade-kaffe i kopperne i Aarhus og andre Fairtrade Byer i Danmark, men også hos de mange andre kommuner, der fremover vil ønske at handle bæredygtigt.