En visuel rejse i madvaner verden over

Familien Namgay fra Bhutan i Himalaya, der har 13 medlemmer, har taget opstilling i deres bederum i selskab med en uges forbrug af mad. Familiens madudgifter på en uge er cirka 28 kroner. Foto: Alle fotos fra udstillingen: Peter Menzel.

Verdens enorme forbrug af fødevarer udfordrer klimaet. På en udstilling i Rundetårn viser den amerikanske fotograf Peter Menzel billeder af madkultur fra hele verden. Budskabet skulle gerne give sig selv

Familien Aboubakar fra Darfur i Sudan har seks medlemmer. De sidder foran deres telt i en flygtningelejr med det mad, de spiser i løbet af en uge, stillet op foran dem. Der er fem små limefrugter, to store poser med røde linser og ris, en mindre med grønne linser og endelig ti bittesmå poser med blandt andet løg, soltørrede tomater og rød peber.

I Californien i USA står de fire medlemmer af familien Caven i deres køkken omgivet af et væld af varer. Heriblandt frysepizza, bagels, færdigblandet vaffeldej, hakket kød og ikke mindst masser af Coca Cola. Begge familier er portrætteret i bogen "Hungry Planet, what the world eats".

Det er den amerikanske fotograf Peter Menzel, der sammen med sin kone, forfatteren Faith D'Alusio, har rejst rundt i 24 lande og besøgt 30 familier for at studere deres madvaner og tage billeder af dem. Ægteparret er i København i anledning af en udstilling af bogens billeder i Rundetårn arrangeret af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn.

De farverige billeder med mad og mennesker hænger fra loftet i det store lysfyldte lokale side om side med plancher om naturligt landbrug, madspild og andre emner relateret til klima og miljø.

Peter Menzel har stadig jet-lag, da Kristeligt Dagblad møder ham i toppen af Rundetårn. Han bladrer i den 287 sider store bog og fortæller, hvordan han og hans kone boede hos familierne, købte ind med dem, beregnede deres kalorieindtag og madudgifter og spiste med dem.

Han taler om, hvordan det ærgrer ham, at hans amerikanske landsmænd bliver stadig større, samtidig med at mennesker i andre dele af verden kæmper for at få kalorier nok til at overleve. Mens hjælpeorganisationerne laver kampagner for at hjælpe verdens sultende, må Vestens sundhedssektorer gribe ind med advarsler imod overspisning.

"Der er lige så mange mennesker på jorden, der overspiser, som mennesker, der ikke får nok at spise. På den måde er der forskellige former for fejleernæring i verden. Vi vil gerne vise folk, hvad der foregår rundt omkring, så de kan lære af det. Især amerikanerne, for det er virkelig sørgeligt, hvad der foregår i de udviklede lande. De fleste sygdomme i disse lande kommer, fordi man spiser for meget af det forkerte. Men hvis vi kan få folk til at tænke over deres ernæring og forbrug, kan det måske få dem til at lave små forandringer," siger han.

Det bekymrer samtidig ægteparret, at de mennesker, der får flere penge mellem hænderne rundt om i verden, er begyndt at kopiere amerikanernes dårlige madvaner. Verden står over for nogle enorme og næsten uoverkommelige udfordringer, når det kommer til kost, ernæring og helbred. For alle tre ting er afhængige af faktorer, der er svære at kontrollere, såsom fattigdom, konflikt og globalisering, fastslår Peter Menzel.

"Det er en stor udfordring at få folk til at begribe disse problemer. Men vi håber, at vi ved at formidle folks madvaner visuelt kan plante idéen om, at en sund ernæring er vigtig og desuden hænger sammen med klodens velbefindende."

For alt, hvad verdens befolkning putter i munden, har en effekt på klimaet. Når man spiser en dansk ørredfilet, kan den meget vel have været i Vietnam for at blive pakket ind først og dermed forårsaget et stort CO2-forbrug.

Peter Menzel har selv en stor køkkenhave og prøver på at købe lokale varer, der ikke er pakket ind i plastic eller indeholder mange e-numre. Ægteparret er blevet inspireret af de familier, de har mødt i de fattige lande, og det samme, håber de, vil gøre sig gældende for andre.

"Vi ønsker bestemt ikke at prædike for folk. Det skal snarere være en visuel opdagelsesrejse. Vi vil gerne have folk til at spørge sig selv, hvad de kan lære af andre familier. Rige mennesker har en tendens til at tro, at de ved bedst, men når det kommer til fødevarer, kan vi virkelig lære af andre kulturer."

Ifølge Peter Menzel kan vi i den vestlige verden lave store forandringer, der kan få billedet til at se lysere ud. Det handler om de små valg, vi tager i vores dagligdag. Når vi cykler i stedet for at køre i bil, køber friske madvarer i stedet for indpakkede og så videre. Han har ikke meget tilovers for regeringer, der nægter at sætte priserne på sunde fødevarer ned og dermed tvinger mange til at vælge fedt, salt og sukker, hvis de skal have dækket deres kaloriebehov.

"Mange mennesker er bukket under for reklamer for fast food i tv og kulørte blade. Vi har så travlt, at vi tænker, at det er smart at spare på vores tid ved ikke selv at lave mad. Men det ender med at koste alt for meget både for vores eget helbred og verdens."

Peter Menzel og Faith D' D'Alusios håb er også, at vi i Vesten lærer, at en lykkelig familie ikke nødvendigvis har to biler, en stor villa og mulighed for at overspise.

"Man kan leve meget mere simpelt og så have fokus på menneskelige relationer i stedet for."

Udstillingen vises frem til den 27. marts 2011 i Rundetårn i København.

graa@k.dk

Familien Caven i Californien bruger godt 900 kroner på mad om ugen. Her er de samlet i deres køkken i huset i byen American Canyon. Foto: Alle fotos fra udstillingen: Peter Menzel.
De seks medlemmer af familien Aboubakar i Darfur har råd til at købe mad for knap syv kroner om ugen. Her er de samlet foran deres telt i en flygtningelejr. Foto: Alle fotos fra udstillingen: Peter Menzel.