Niels Henrik Arendt: Vores forbrug er kammet over

For at spare på pengene køber biskop i Haderslev Niels Henrik Arendt gerne mad, der nærmer sig sidste salgsdato. – Foto: Peter Kristensen

Niels Henrik Arendt, biskop i Haderslev, har altid gået i genbrugstøj og efter den billige benzin

Nøjsomheden var helt fra begyndelsen en del af biskop Niels Henrik Arendts liv. Han voksede op i 1950erne under forholdsvis trange kår, hvor der ikke var luft i økonomien til nyt tøj eller mere lystbetonede indkøb.

"Jeg var nummer tre ud af en søskendeflok på seks, og dengang fik præster, som min far var, en meget ringe løn. Det betød, at jeg fra begyndelsen altid gik i omsyet, brugt tøj, enten mine søskendes aflagte eller noget, vi fik sendt fra familien, og det havde jeg ikke spor imod," husker biskoppen.

Selvom han i dag ville have råd til at købe alt sit tøj nyt, er han fortsat med ofte at gå i genbrugstøj i dag. Generelt tænker han en del over, hvad tingene koster, og det ligger ham fjernt hele tiden at købe nye, materielle goder.

"Og nogle vil sikkert tænke, at man også godt kan se på mig, at jeg går i genbrugstøj, men det har aldrig spillet en rolle for mig, hverken i min opvækst eller nu," siger han.

Også i supermarkedet og på benzintanken går han efter de gode tilbud, hvor der er penge at spare. Til stor morskab for sine børn.

"Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er da pokkers, at det er blevet så dyrt. Og mine børn slår sig på lårene af grin over, at jeg især køber benzin, når den er billig. Min far, der var af bondeslægt, gjorde præcis det samme. Nu vil jeg ikke udlevere mine børn, men de kunne heller aldrig drømme om at købe mad, der nærmer sig sidste salgsdato. De er bange for, at de dør af at spise den, mens både min kone og jeg har det fint med det," siger Niels Henrik Arendt.

Det er dog ikke i alle livets aspekter, at Niels Henrik Arendt er nøjsom. Han elsker sammen med sin hustru at rejse rundt i hele verden og besøge de kristne kirker. Og det koster naturligvis at rejse meget.

"Rejserne er et område af vores liv, hvor vi bruger penge, men jeg vil dog sige, at vi bærer os særdeles fornuftigt ad, når vi planlægger rejserne. Bøger er noget andet, vi bruger penge på. Selvfølgelig kan man låne dem på biblioteket, men nogle er rare at have selv," siger han.

Selv kalder biskoppen sin livsstil for almindelig husmandsnøjsomhed, men han ved godt, at særligt yngre generationer ser anderledes på tingene.

"I min egen familie kan jeg se, at de, der er vokset op i 1960erne og fremefter, har et andet forhold til penge. Jeg tænker, at forbrug er kommet til at spille en sindssygt stor rolle i vores verden. Mange definerer simpelthen deres identitet ud fra, hvad de har råd til at købe."

Og det er ikke sådan, det bør være, mener Niels Henrik Arendt.

"Det er kammet over. Den britiske forfatter Fay Weldon, der med årene er blevet et fromt kristent menneske, siger, at hvis ikke vi snart tager os i agt, så gør forbruget os alle sammen til ateister. Jeg er enig med hende i, at det er vores forbrug og materialisme, der kommer til at definere os i stedet for vores forhold til vores medmennesker og til Gud. Uden at det skal lyde farisæisk, så synes jeg, det er på tide, at vi begynder at tænke os om." siger Niels Henrik Arendt.