Debat: Vores brug af overflødig indpakning er uetisk

Plastik, plastik, plastik. Hvorfor er det ikke muligt at købe kød eller grønt i supermarkederne, uden at det hele skal være pakket ind i plastik, spørger Olaf Michelsen.

Hvorfor skal vi i Danmark forulempes med de enorme mængder emballage om vores madvarer? Det fordyrer varerne og øger forureningen, skriver Olaf Michelsen

Kristeligt Dagblad skriver den 9. januar under overskriften Bedre emballage fordobler holdbarheden om et forskningsprojekt til udvikling af ny emballage til indpakning af fødevarer. Hensigten er at skabe mulighed for, at frugt og grønt skal kunne holde sig længere.

Der er et stort potentiale på dette område, står der. Potentiale for hvem? For emballagefabrikkerne? Naturligvis kan de udvikle et bedre produkt, men er det i det hele taget en fordel for forbrugerne og for samfundet?

LÆS OGSÅ: Bedre emballage fordobler holdbarheden

I det daglige påtvinges man som forbruger store mængder plasticemballage, som ikke blot fylder i skraldespanden, men også er dyrt at producere og dyrt at skaffe af vejen. Forbrænding af emballagen bidrager heller ikke positivt til atmosfæren.

Man kan ikke købe fire tomater, uden at de ligger i en stiv plasticbakke, som er overtrukket med gennemsigtigt plasticfolie. Det samme gælder selv små stykker fersk kød og skivet pålæg. Når man har købt fire skiver skinke, skal man bagefter bortskaffe en lige så stor mængde plastic. Den skal transporteres bort og til sidst forbrændes.

I virkeligheden er den form for indpakning overflødig. Man kan blot køre en tur til det store supermarked Citti Markt i Flensborg. Her sælges alle grøntsager i løs vægt, og fersk kød ligger frit fremme. Efter en besigtigelse af kødstykkets over- og underside lægges det i en plasticpose, som lukkes med en knude.

Alt skiveskåret pålæg sælges også i løs vægt og indpakkes i papir. Også skæreost sælges i løs vægt og pakkes ind i papir. Der findes heldigvis ikke plasticindpakket ost! Man får en personlig betjening, og emballagemængden reduceres til et minimum.

Jeg fatter ikke, hvorfor vi i Danmark skal forulempes med de enorme mængder emballage, som fordyrer varerne og øger forureningen. Er det emballagefabrikkerne, som styrer hele processen, eller er det supermarkedet, som på den måde ønsker at tvinge os til at købe for eksempel otte tomater, selvom vi kun har brug for fem? Det tre sidste bliver måske endda ikke brugt, før de er fordærvede.

LÆS OGSÅ: Danskerne smider julemad ud for 1,53 milliarder

Jeg forstår ikke, at økologerne med deres holdning om ikke at belaste vores jord mere end højst nødvendigt går med til dette betydelige ekstraforbrug og forurening. De burde om nogen lade vejen fra jord til bord gå uden om emballagefabrikkerne.

Også vores fødevareminister, Mette Gjerskov (S), der så ofte taler om grøn omstilling og økologi, burde lade ord og ideologi komme til udtryk i handling. Vi taler meget om etik i den ene eller anden sammenhæng, men hvor er den etiske diskussion om vores forbrug?

Olaf Michelsen, professor emeritus, Plantagen 11, Stensballe, Horsens