OL: Snart kan kun doping slå rekorder

ARKIVFOTO. Mads Larsen undgår karantæne trods en positiv dopingtest. I stedet skal bokseren betale en bøde for at have benyttet et ulovligt vandrivende stof frem mod titelkampen mod Brian Magee i januar. Dommen fra Dansk Professionelt-Bokseforbund glæder

Om nogle år vil det nærmest være umuligt at sætte nye verdensrekorder, vurderer eksperter. Foto: Lars Møller / Scanpix Danmark

Omkring 200 mennesker er begravet i jordskred nær Rio de Janeiro, siger chefen for det lokale brandvæsen.- At dømme efter hvad naboerne siger, kan cirka 200 personer være begravet, men det står ikke klart. Der kan være flere, siger brandchefen, Pedro Ma

Om nogle år vil det nærmest være umuligt at sætte nye verdensrekorder, vurderer eksperter. Foto: Image Source/Unknown Photographe/Image Source

Århus Universitet, Det Teologiske Fakultet.

Usain Bolt er måske undtagelsen. Her vinder han 200 meter finalen ved OL i Beijing. Foto: Kai Pfaffenbach / Scanpix

Den menneskelige krop har snart nået sin grænse. Eksperter forventer færre verdensrekorder de kommende år

De olympiske leges motto - "hurtigere, højere, stærkere" - skaber et billede af en stime af atletiske rekorder.

Der er imidlertid ingen grund til at tro på, at atleter hverken ved OL i London eller årene derefter vil blive ved med at overgå deres forgængere i sportsdisciplinerne.

Det vurderer en række forskere, som siger, at rekorderne er begyndt at flade ud, og at det inden for nogle år vil blive nærmest umuligt at sætte nye rekorder - i hvert fald ikke uden doping, gensplejsning eller fremtidig teknologi.

- I alle sportsgrene ser man en udjævning, siger Steve Haake, der er leder af det sportsvidenskabelige fakultetet på Sheffield Hallam University.

- Verdensrekorden i længdespring for mænd blev sat i 1991, mens rekorden i stangspring senest blev slået i 1994. Og siden specialdesignede svømmedragter i 2010 blev forbudt, er resultaterne på kortere distancer kun gået tilbage, siger Steve Haake.

Den samme iagttagelse har Geoffroy Berthelot fra INSEP Sportsinstitut i Paris gjort sig efter at have forsket i olympiske rekorder helt tilbage til 1896, hvor det moderne OL blev dannet.

Hans udregninger viser, at vor tids atleter har nået 99 procent af, hvad menneskets fysiologi kan nå.

- Sportspræstationer når et fysiologisk plateau, siger han og forklarer, at halvdelen af de 147 studerede sportsgrene i 2027 vil have nået deres grænse.

Herefter vil de højst kunne forbedres med 0,05 procent.

Reza Noubary fra Bloomsburg University i Pennsylvania siger, at mændenes 100-meter-løb, som anses for at være det ultimative mål for menneskelig acceleration og fart, højst kan nå ned på 9,4 sekunder.

- Mine data tyder på, at stigningen i den menneskelige hastighed er aftagende og i sidste ende helt vil stoppe, siger Noubary.

Udregningen tager imidlertid ikke højde for fremkomsten af ekstraordinære løbere som Jamaicas Usain Bolt, der i øjeblikket har verdensrekorden på 9,58 sekunder.

- Det er umuligt for nogen at forudsige ekstremt atletisk talent, konstaterer Noubary.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Anna Netrebko og Plácido Domingo: "Jeanne d'Arc"

kr. 189,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.