Jeg har ikke så meget imod det

Er det i orden, at raske danskere medicinerer sig til at præstere bedre i hverdagen? Kristeligt Dagblad har spurgt Jens Peter Kampmann, chef på Institut for Rationel Farmakoterapi

- Jeg har ikke så meget imod det.

Jens Peter Kampmann er chef på Institut for Rationel Farmakoterapi, der hører under Lægemiddelstyrelsen og har til opgave at udbrede kendskabet til den behandling, der giver den største effekt, de færreste og mindst alvorlige bivirkninger til den lavest mulige pris. Og så længe det er opfyldt, kan han ikke hidse sig op over raske danskeres forbrug af medicin.

- Jeg er nok ikke så fordømmende som andre. Vi bruger jo også penge på briller, høreapparater og så videre. Så hvorfor ikke også få det lidt bedre ved hjælp af kemi? Det må bare ikke have bivirkninger. Og heller ikke koste penge for andre, siger han og tilføjer, at han i øvrigt tvivler stærkt på, at man overhovedet kan forbedre normale mennesker med medicin.

Hvad så med de unge mennesker, der tager betablokkere for at være nogenlunde rolige til eksamen?

- Ja ... Jeg har ikke så meget imod det. Men det skal være ufarligt. Og det skal ikke betales af det offentlige, hvilket det bliver i dag.

Hvordan kan man sikre, at det offentlige ikke kommer til at betale?

- Det er jo en detalje. Man kunne måske lave en påskrift på recepten om, at det er uden for tilskud. Det vil jeg godt være med til at diskutere. Men det skal ikke blot ske ud fra almindelig fordømmelse. Man må jo godt gå med solbriller, ikke? Men man må ikke tage et stof for at dæmpe sin nervøsitet, selvom det kan være langt farligere for folks velbefindende at holde foredrag end at få solen i øjnene. Så hvorfor må man det ene og ikke det andet?