Forskere: 17-årigs brystindsamling er udtryk for tendens

Ifølge Karen Sjørup er tv-programmer som Paradise Hotel og Familien På Bryggen medvirkende til, at unge mennesker vælger at ændre deres krop

Hvad får en 17-årig gymnasiepige til at oprette en offentlig indsamling til et par silikonebryster? Selvom hun er gået længere end de fleste, er det et udtryk for en generel tendens, mener forskere.

Hvorfor vælger en 17-årig pige at oprette en blog, hvor fremmede opfordres til at give penge til hendes store ønske, et par nye silikone-bryster?

Den 17-årige pige, der på sin blog kalder sig bettesbryster, har bedt om fremmede menneskers støtte, fordi hun er utilfreds med sine brysters størrelse. Pigen udtaler til DR.dk, at hun længe har været ked af sine bryster:

Jeg har altid kæmpet med at være hende med de små bryster. Når jeg kigger mig i spejlet, så er jeg ikke glad for det, som jeg ser. Det er ikke fordi, at jeg vil nogle kæmpe store bryster. Jeg føler bare ikke, at jeg er kvinde, når jeg har så små bryster, som jeg har udtaler hun til DR.dk

LÆS OGSÅ: Når unge farer vild i det seksuelle grænseland

Ifølge kønsforskel Karen Sjørup fra Roskilde Universitet er det et udtryk for et ønske om at springe en naturlig proces over:

Det er simpelthen horribelt, at en pige på 17 år vil ændre sin krop på den måde. Hun er jo ikke fuldt udvokset endnu. Det er et udtryk for en generel tingsliggørelse af kroppen og individualiseringen. De unge vil vise, hvem de er og på den måde springe den naturlige identitetskrise, der ligger fra barn til voksen, over, udtaler Sjørup og fortsætter:

Forældrene skal på banen, og hvis de ikke er i stand til det, har vi i Danmark en hær af psykologer og ungdomsforskere, der er i stand til at hjælpe. Det er normalt, når man er 17 år, at man har en identitetskrise og at man er i tvivl om sin identitet og sin krop. Vi kan jo ikke gøre det til et generelt problem og give alle 17-årige piger silikonebryster, mener Sjørup

Hun peger på, at den tidlige seksualisering skyldes at mange piger i dag er tidligt udviklede:

Piger på helt ned til 11-12 år begynder at få deres menstruation og vil erne springe ud og vise seksualiteten. Både i forhold til sex og arbejdsmarkedet vil de springe identitetskrisen over, og i forhold til sex kommer man frem ved at have bryster, som får en til at ligne en 20-årig, mener Sjørup.

Ifølge Sjørup er tv-programmer som "Paradise Hotel" og "Familien På Bryggen" medvirkende til, at unge mennesker vælger at ændre deres krop:

Der er nogle rollemodeller, der helt sikkert ikke burde være rollemodeller. De fleste griner af sådan noget som 'Familien på Bryggen', hvor alle i serien har brystimplantater, men der er altså også nogen, der tager det rent ind. Hvis man er typen, der går meget på diskotek og dyrker det overfladiske, sælger man sig mere på brysterne end på intellektet, siger Sjørup

Ifølge Kenneth Reinicke, der er forsker i køn og ligestilling på Roskilde Universitet, skaber tv-programmerne et billede af, at man blot ved hjælp af sin krop kan opnå succes:

Hvis der er 700.000 mennesker, der glor på en, giver det en rus, de aldrig oplever igen, fordi de reelt ikke kan noget. Der er sket en normalisering af reality, der er med til at skabe en forestilling om, at det at være berømt kan overtrumfe, at man ikke kan noget. Før skulle man kunne noget nu kan man blive berømt for at gå på toilettet for åben dør. At 'lille mig' bliver berømt virker stærkt, hvis man er usikker på sig selv, men de aner ikke, hvad det kan gøre ved dem, påpeger Reinecke.

På internettet eksisterer der flere hjemmesider, der hjælper kvinder med at samle ind til nye bryster. Ifølge DR er 12 danske kvinder registreret på hjemmesiden Myfreebreastimplants.com, der primært modtager donationer fra mænd.