Vækst i slumturisme deler vandene

Børn leger ved siden af affald i Makokos slum i Lagos. Afrika er det kontinent i verden, hvor befolkningen vokser hurtigst, og Nigeria er kontinentets største, når det gælder befolkning Foto: PIUS UTOMI EKPEI Denmark

Boom i turistture til storbyernes slum i Asien, Sydamerika og Afrika har ført til etisk diskussion

Såkaldte slumture, hvor turister fra det rige Vesten krydrer ferierejsen med en guidet tur i et slumkvarter, boomer i disse år i lande som Indien, Brasilien, Sydafrika og Kenya, og det har ført til en diskussion af etikken bag projekterne.

Er det en horisontudvidende rejseform og tiltrængt økonomisk hjælp til beboerne, når lokale bureauer slår sig op på at sælge rundture i slumkvarterer? Eller er der tale om en zoo-logisk have, bare med mennesker?

LÆS OGSÅ: Først på stranden og så et smut i slummen

Kritikerne mener det sidste og anfører, at den bundløse fattigdom er eneste attraktion på turene, mens fortalerne slår på, at turene både fremmer den sociale bevidsthed hos turisten og giver et økonomisk tilskud til de forarmede lokalsamfund.

I Afrikas største slumby, Kibera, der ligger i udkanten af Kenyas hovedstad, Nairobi, har slumturismen taget fart de seneste år. Også her er meningerne delte.

Vi ønsker at afmystificere Kibera og vise, at selvom folk er fattige, lever de stadig normale liv, siger Fredrik Otieno, der er medstifter af Explore Kibera Tours.

27-årige Kennedy Odede har en anden opfattelse:

De besøgende interagerer ikke rigtigt med os. Bortset fra lejlighedsvise kommentarer opstår der ingen dialog. Ingen samtale begynder. Slumturisme går kun én vej: De får fotos vi mister et stykke af vores værdighed, siger Kennedy Odede, der i august sidste år skrev en debatartikel om slumturismen i den amerikanske avis The New York Times, som har affødt mange reaktioner.

Mange takker mig, men andre synes, jeg tager helt fejl. Men ved du hvad? Alle de, der går i rette med artiklen, er personer, som på en eller anden måde tjener penge på slumturismen, siger Kennedy Odede, der leder organisationen Shining Hope for Communities, som støtter kvinder i Kibera.

En turist betaler mellem 35 og 200 kroner for at få et glimt af de liv, som de fattige i Nairobi lever. Hvor meget, der udbetales som lokal bistand, og hvor meget, der går til løn til de ansatte, er uklart. Explore Kibera Tours nedsatte sidste år turprisen fra 150 kroner til 35 kroner med den begrundelse, at de har minimeret udgifterne til administration.

Skal man tro lovprisningerne på rejsehjemmesiden Tripadvisor og arrangørernes egne hjemmesider, er turene alle pengene værd:

Sikke en fantastisk tur fantastisk sted fuld af håb og flotte bedrifter, skriver Chuck fra Storbritannien, mens Frances fra USA skriver, at hans Explore Kibera tur har forandret, hvordan jeg tænker om Kibera og fattigdom i Nairobi.

Den lokale guide Frederick Kayiya fra Explore Kibera Tours opsummerer sit eget indtryk af turisternes oplevelser:

Mange siger, det er opmuntrende at se alt det arbejde, som ungdomsgrupper, kvindenetværk, ngoer og så videre laver. Men nogle af dem, der aldrig har set slum før, giver op halvvejs på turen på grund af stanken og hele miljøet herude.