Kan man være turist i en diktaturstat?

Hvad mener du om www.religion.dk? Foto: DAMIR SAGOLJ Denmark

MED AFSTEMNING Myanmar er blevet et af danskernes store feriehit. Men kan det forsvares at tage på ferie i et land, hvor ens penge uundgåeligt vil havne i lommerne på et benhårdt militærregime?

Ferieglade danskere har kastet deres kærlighed over en hidtil lukket del af verden. På trods af et undertrykkende militærstyre tiltrækker Myanmar (Burma) nu turister som aldrig før.

Det er noget, man blandt andet mærker til hos rejsebureauet Horisont Rejser:

Myanmar er en af de hotteste feriedestinationer lige nu, lyder det fra direktør Peter Frederiksen. Han forklarer, at de for godt fire år siden var en af pionerende i Danmark til at arrangere rejser til Myanmar. Men i løbet af den seneste tid har de oplevet, at deres konkurrenter også har fået øjnene op for landet.

Den store efterspørgsel blandt turisterne hænger især sammen med de store politiske ændringer, der sker i Myanmar lige nu, forklarer han. Et af de mest markante tegn på nye tider i Myanmar var, da der blev afholdt valg den 1. april, hvor oppositionspartiet blev valgt ind i parlamentet.

LÆS OGSÅ: Aung San Suu Kyis parti vandt 43 pladser

Men selvom situationen ser bedre ud i Myanmar, end den har gjort i mange år, vil man som turist i det tidligere ekstremt lukkede land uundgåeligt løbe panden mod en række etiske dilemmaer. For eksempel kan man næsten ikke undgå at komme til at støtte militærjuntaen økonomisk som turist, da styret sidder på langt det meste i samfundet, forklarer Myanmar-ekspert Mikael Gravers fra Aarhus Universitet.

Hvis du drikker en øl, vil den typisk være brygget på styrets bryggeri. Landets største flyselskab er også ejet af en af militærjuntaens bedste venner. Selvfølgelig er der også nogle hoteller og forretninger, der er privat ejet, men så betaler de typisk afgifter, som går direkte til styret, siger han. Derfor må man som turist gøre op med sig selv, inden man rejser, om man er indforstået med at komme til at betale penge til styret.

Som vesterlænding opdraget i et demokrati kan man nemt blive som en elefant i et glashus, når man skal begå sig i landet, der stadig er hårdt styret af regimets generaler. Og det er her, de største etiske problemer ligger for turister i Myanmar, mener Mikael Gravers.

I Vesten har vi fået indtryk af, at den politiske situation er ved at blive bedre i Myanmar. Men det er ikke noget, den almindelige burmeser mærker meget til. Folk bliver stadig overvågede og anholdt. Bare det, at man kontakter andre personer som turist, kan skabe problemer, hvis den person, man kontakter, tidligere har været anholdt. Så kan de meget vel blive hentet af militæret igen. Sådan er situationen, så man skal være utrolig forsigtig, siger han.
|
Han kom selv hjem fra en rejse til landet i februar i år og vil også opfordre andre danskere til at tage dertil.

Men det kræver virkelig, at man sætter sig godt ind i tingene på forhånd.

Hvis man skal følge Myanmars oppositionsleder, nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi, har man som turist i mange år skullet holde sig langt væk fra landet. Hun har igennem årene advaret mod al turisme i Myanmar. I 1995 sagde hun:

Stakken af penge fra turisme ryger direkte i ned i generalernes lommer. Den holdning gentager hun i 2002 over for BBC.

Efter at hun i 2010 er blevet løsladt fra sit årelange husarrest, har hendes parti Den Nationale Liga for Demokrati blødt noget op for den stramme holdning til turisme i landet. I en pressemeddelelse fra i sommer skriver partiet, at det ikke længere har noget imod, at turister besøger Myanmar, hvis de aktivt søger at støtte lokalbefolkningens arbejde økonomisk.

Samtidig fraråder partiet dog, at man tager på officielle pakkerejser i landet og understreger, at turisternes penge meget nemt havner i lommerne på styrets generaler.

En af grunden til det er, at korruptionen i landet er utrolig høj. Man kommer derfor nemt til at støtte regeringen uden egentlig at ville det, forklarer Jonas Nøddekær, der er leder for Folkekirkens Nødhjælps regionale projekter i Myanmar.

Korruption er nærmest en institutionaliseret del af landet. Og som turist er det ikke noget, man kan se særlig tydeligt. Det er oftest uigennemskueligt, hvis man vil prøve at undgå at betale penge til folk, der støtter styret, siger han.

I 2007 indfører EU en række sanktioner mod Myanmar, der skal hindre, at der kommer penge i styrets pengekasse. Baggrunden for sanktionerne er, at styret har slået særdeles hårdt ned på demonstranter, efter en stor del af landets buddhistiske munke var begyndt at protestere på gaderne. EUs sanktioner indebærer blandt andet et handelsforbud på en række af Myanmars vigtigste eksportvarer såsom ædelsten og hårdt træ.

LÆS OGSÅ: EU indfører nye sanktioner mod Myanmar

Jonas Nøddekær forklarer, at man som turist også kan komme på kanten med EUs sanktioner mod styret, hvis man køber varer hjem, der er lavet af ædelsten eller hårdt træ.

Men hverken EUs handelsforbud eller udsigten til at komme til at lægge penge i generalernes lommer bør skræmme turister fra at rejse til Myanmar, mener Jonas Nøddekær.

Korruption er ikke et unikt problem for Myanmar. Som turist løber man ind i præcis samme problem i en række andre populære turistdestinationer i Sydøstasien. Her er også et korrupte systemer, hvor der sidder magtfulde familier og styrer det meste, siger han og fortsætter.

Myanmar har været isoleret igennem rigtig mange år. Ved at komme som turist og fortælle om, hvordan livet er i Danmark, kan man være med til at udvide horisonten hos lokalbefolkningen.

Hos Horison Rejsebureau er direktør Peter Frederiksen enig i, at gevinsterne ved at rejse til et lukket land er større end problemerne ved at lægge penge i landet. Han peger også på, at hvis man skulle droppe at tage til Myanmar på grund af styret, burde man også droppe en lang række andre turistdestinationer som blandt andet Kina.

I bund og grund mener jeg ikke, at der er lande, man bør afholde sig fra at holde ferie i på grund af det politiske styre. Jeg støtter ikke strategien med at boykotte. Både ud fra et menneskeligt og etisk synspunkt mener jeg, man kommer længere ved at tage kontakt og gå i dialog, understreger han.