Der laves masser af journalistisk junkfood

Jacob Mollerup. – Foto: .

Som lytter- og seerredaktør i DR står Jacob Mollerup i etiske dilemmaer morgen, middag og aften

Hvad er det største etiske problem i dag?

Helt uoriginalt mener jeg, at verdens største problem også etisk set er fattigdom og nød. Der er i dag så mange teknologiske muligheder for at løse de værste problemer. Det gør det etiske svigt større. Og det helt ubærlige er jo, at hvis de førende klimaforskere virkelig får ret, er vi ved at gøre det hele værre. Vi har både som mennesker og som samfund svært ved at acceptere alvorlige diagnoser. Forhandlinger om globale løsninger ender jo i disse årtier ofte i noget, der mest ligner narrespil. Det er, som om vi lever i en tid af fornægtelse.

Synes du, at etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Når det handler om mit eget område, medier, synes jeg sagtens, at det kunne fylde mere. Der er en rimelig tradition for at diskutere pressetik, og ikke mindst DR er så lykkelig at have stor opmærksomhed. Men det er vigtigt, at alle medier er bevidste om, at de skal stå til regnskab for det, de laver. Ellers risikerer vi, at der kommer nogle og laver begrænsninger og regelsæt, som ingen vil blive lykkelige af i sidste ende. Jeg hører ikke til dem, der synes, at det bare er blevet værre, og at de danske medier etisk set er på vej ned ad en sliske. Men der er striber af store presseetiske problemer, og der laves masser af journalistisk junkfood. Så der er rigeligt at tage fat på.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Det gør jeg jo morgen, middag og aften i det job, jeg har. Det handler i høj grad om, at DR lever op til god program- og pressetik. Så jeg står i etiske diskussioner hver dag. Det kan for eksempel være et spørgsmål om, at et indslag er blevet klippet lidt hårdt, at det ikke er fair. Så bør det beklages og rettes. Det kan være folk, der ikke har fået en fair chance for at svare på kritik. Fejl, der ikke rettes. Urimelig brug af skjult kamera. Manglende hensyn til børn. Der er store og små etiske sager hele tiden dér, hvor jeg sidder i DR. Jeg laver hvert år et halvt hundrede indstillinger til generaldirektøren, og der er stort set etiske elementer i dem alle sammen.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Det er vel at forklare for mine børn, hvorfor min generation ikke har været bedre til at løse de mange problemer, som verden står i. Personligt gruer jeg for, hvis denne verdens Kloge Åger på klima viser sig at have ret. Så vil mine børnebørn for alvor opleve at se havet stige. Vi må håbe, de kloge har regnet galt. Vi kan håbe på en ny teknologi. Men det er da en helt grundlæggende etisk krise, hvis det er sådan et scenarie, vi ender med at give videre.

remar@k.dk