Kendt islamkritiker i Det Etiske Råd

Lene Kattrup

Lene Kattrup Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix

relevante temaer

Lene Kattrup bliver det ene af to nye medlemmer af rådet

Med flere måneders forsinkelse har Folketinget fundet de to nye medlemmer af Det Etiske Råd til afløsning for Birthe Skaarup og Morten Kvist.

Den ene er dyrlæge Lene Kattrup, kendt som en kontroversiel kritiker af islam, og den anden er filosoffen Jacob Birkler, der har skrevet en ph.d-afhandling om etik i sygeplejen.

Det er Folketingets partier, som indstiller medlemmer af Det Etiske Råd til Sundhedsministeren. Lene Kattrup er foreslået af Dansk Folkeparti, mens Jacob Birkler er bragt på bane af regeringspartierne.

Formanden for Folketingets udvalg vedrørerende Det Etiske Råd, Karen Klint, beklager, at det denne gang har trukket ud med at blive enige om de to nye medlemmer. Hun nævner, at man har skullet tage hensyn til kønsfordeling, men at der også er andre hensyn.

– Det er vigtigt, at rådsmedlemmerne er lydhøre over for hinanden, og at de ikke er bundet af de partier, som har udpeget dem. Det er betryggende, at vi ikke har en rød front over for en blå front, men at flertallene går på kryds og tværs i de mange svære sager, siger Karen Klint.

Lene Kattrup har i en årrække været med kredsen omkring Lars Hedegaard og Trykkefrihedsselskabet. Da Lars Hedegaard kom med sine kontroversielle udtalelser om, at muslimer "voldtager deres egne børn", var Lene Kattrup dog blandt dem, der lagde luft til udtalelserne.

Selv fremhæver hun, at hun har deltaget i mange sider af den etiske debat.

– Jeg havde nogle af de tidligste indlæg i debatten om abort, om skilsmisser, om enlige mødre og om landbrugets mishandling af dyr. Jeg er meget aktiv for et bedre dyreværn, og har markeret stor modstand mod, at EU har tilladt dyretransporter, siger hun.

Jacob Birkler fortæller på sin hjemmeside, at han som filosof altid har haft dialektikken som omdrejningspunkt.

Den 36-årige filosof har beskæftiget sig en del med etik i sundhedsvæsenet, men har også skrevet om "Guds eksistens" i en kronik i Kristeligt Dagblad for knapt et år siden. Her skrev han blandt andet:

"Næste gang jeg bliver ringet op af en interviewer, der spørger, om jeg tror på Guds eksistens, vil jeg svare nej. Til gengæld vil jeg bede at få spørgsmålet omformuleret, så det lyder: "Tror du på Gud?" Hertil er svaret: Ja."

Han har med egne ord "kant" i sine holdninger til emner som aktiv dødshjælp og abort, men han mener samtidig, at Det Etiske Råd skal være nuanceret.

–For mig drejer etik sig som at gøre det entydige flertydigt, siger han.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Henrik Hoffmann-Hansen

Jeg er født 2.5.1961, uddannet journalist 1985, fra 1985 til 1993 ansat på Ugebladet for Hørsholm og Karlebo, i Bikuben, Kristeligt Forbund for Studerende og Kristeligt Folkeparti. Ansat som økonomisk-politisk-journalist på Kristeligt Dagblad fra 1.3.1993, senere indlandsredaktør og kirkeredaktør og i dag politisk redaktør med arbejdsplads på Christiansborg.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.