Ammitzbøll vil fjerne præster fra Det Etiske Råd

Står det til Simon Emil Ammitzbøll, formand for Borgerligt Centrum og medlem af Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, så skal der ikke sidde en eneste præst i Det Etiske Råd. -

Står det til Simon Emil Ammitzbøll, formand for Borgerligt Centrum og medlem af Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, så skal der ikke sidde en eneste præst i Det Etiske Råd. - Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Simon Emil Ammitzbøll, formand for Borgerligt Centrum, vil udskifte præsterne i Det Etiske Råd

Står det til Simon Emil Ammitzbøll, formand for Borgerligt Centrum og medlem af Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, så skal der ikke sidde en eneste præst i Det Etiske Råd.

Folk må fuldstændig selv om deres religion. Vi taler her om Det Etiske Råd, der rådgiver Folketinget i, hvordan de skal lovgive. Der mener jeg ikke, at statskirken skal have en særlig rolle, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Anledningen for hans udmelding er, at Ribes biskop Elisabeth Dons Christensens sæde i Det Etiske Råd i går skulle fornyes. Simon Emil Ammitzbøll vil nemlig have biskoppen erstattet af hjerneforskeren Peter Lund Madsen, der ikke er medlem af Borgerlig Alliance, men repræsenterer den gruppe af medicinere, filosofer og andre livskloge, som Ammitzbøll gerne ser dominere rådet.

Dertil kommer, at Elisabeth Dons Christensens synspunkter ifølge Simon Emil Ammitzbøll flugter dårligt med hans egne.

Det er klart, at vi ikke støtter en biskop, som er stærkt tvivlsom i sit syn på kristne homoseksuelle, siger han og understreger, at Det Etisk Råd har brug for et friskt pust:

Sandheden er, at man kun hører om Det Etiske Råd, hvis man er over 50 år. Skal Det Etiske Råd give mening fremover, så er det utrolig vigtigt at få skubbet noget ny energi ind i rådet.

Peder Agger, formand for Det Etiske Råd og professor i miljøplanlægning, synes på sin stilfærdige facon, at kritikken er lidt overdreven.

Set ud fra en demokratisk synsvinkel er den overordnede værdimæssige orientering i vores samfund præget af kristendommen. Over tre fjerdedele af befolkningen siger, at de er kristne, så at der sidder mindre end en fjerdedel af Det Etiske Råd som professionelle kristne det tager jeg ret afslappet, siger Peder Agger.

Han pointerer desuden, at Det Etiske Råd ville være fattigt uden præster og teologer, der i kraft af udannelse og arbejde om nogen kvalificerer sig i forhold til etiske spørgsmål.

Det synspunkt er også den væsentligste indvending fra Pernille Vigsø Bagge (SF), der er teolog og medlem af Udvalget vedrørende Det Etiske Råd.

Man skal også passe på med religionsforskrækkelsen. Religion bliver ved med at være en vigtig del af folks liv det synes jeg, man skal tage og anerkende, siger Pernille Vigsø Bagge, der samtidig mener, at forslaget sætter Ammitzbølls eget erklærede frisind i et besynderligt lys.

Britta Schall Holberg (V), der også er medlem af Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, kalder ligefrem forslaget for noget vrøvl.

Netop et menneske, der påstår at være frisindet det er jo det, som han har slået sig op på bør tillade andres synspunkter, siger Britta Schall Holberg.

Hun medgiver dog Simon Emil Ammitzbøll, at Det Etiske Råd skal have brede i sammensætningen, og at rådet trænger til yngre kræfter.

Fire ud af 16 medlemmer af Det Etiske Råd har teologisk baggrund. Ni af medlemmerne udpeges af Folketinget gennem Udvalget vedrørende Det Etiske Råd. Formanden Lene Hansen (S) oplyste i går til kristeligt-dagblad.dk, at et enigt udvalg genvalgte Elisabeth Dons Christensen.

beck@kristeligt-dagblad.dk

Jens Beck Nielsen 

Født 1977. Uddannet journalist fra Roskilde Universitet og bachelor i historie fra Københavns Universitet. Har tidligere været ansat på Berlingske Tidende, Dagbladet Børsen og i Vattenfall. Er i dag politisk reporter med arbejdsplads på Christiansborg.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Leonard Bernstein Collection. Vol. 1.

kr. 799,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

Pavarotti deluxe boks

kr. 699,00 Køb

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.