USA-korrespondent: Førerløse dronefly kan føre til skødesløs krigsførsel

De førerløse dronefly udgør et vigtigt etisk dilemma, mener Kristeligt Dagblads korrespondent i USA, Sidsel Nyholm. Foto: M.BRUNET HANDOUT Denmark

ETIK-JULESERIE: Brugen af førerløse dronefly eskalerer kraftigt. Det minder om snigmord og spørgsmålet er, om det er en etisk forsvarlig måde at føre krig på, mener Kristeligt Dagblads USA-korrespondent, Sidsel Nyholm

Etik.dk spørger i løbet af december en række markante personer om, hvad der bliver næste års største etiske dilemma. I dag svarer Kristeligt Dagblads korrespondent i USA, Sidsel Nyholm:

Hvad tror du bliver det største etiske dilemma i 2013?

Et vigtigt etisk dilemma, som især USA står over for, er rammerne for brugen af førerløse dronefly til at overvåge og angribe landets fjender.

Droner kan fjernstyres på lange afstande og ramme deres mål med stor præcision, men sammenlignes også med snigmord og koster ofte civile liv. Spørgsmålet er, om droner er uetiske våben, fordi de gør det muligt at slå ihjel fra sikker afstand, eller om fordelene opvejer ulemperne.

Hvorfor er netop det dilemma vigtigt at løse?

Droner er fremtidens luftvåben. USA's og andre nationers brug af droner eskalerer kraftigt år for år, og debatten om de etiske implikationer bliver stadig mere presserende.

Droner er særdeles effektive og gør krig både mindre kostbar og mindre blodig for den part, som anvender dem. Men idet den, som har styrepinden i hånden, ofte sidder tusinder af kilometer fra målet, kan de også være dehumaniserende og forvandle krig til en assymetrisk og sanitær handling. Og fordi brugen af droner har så lave omkostninger for den part, som anvender dem, kan de indebære en risiko for, at politiske og militære ledere bliver skødesløse, når de træffer beslutninger om, hvem som skal være skydeskive.

Andre artikler i serien:
- Rigshospitalets direktør: Organdonation er tids største etiske dilemma
- Røde Kors-chef: Hvilke krigsofre skal hjælpes først?

Hvordan synes du, dette etiske dilemma skal løses?

Droner er kommet for at blive, men anvendelsen er problematisk. Især USA's droneangreb er nået et omfang, der bør begrundes bedre etisk og juridisk. Dilemmaet kan ikke løses med et pennestrøg, men beslutningstagere kan udforme klare, formelle regelsæt for, hvornår brugen af droner kan retfærdiggøres.