Trænger politikerne til en opsang som Fremtidens Danmark?

Johannes Riis (tv.) og Jarl Cordua (th.)

relevante temaer

Fremtidens Danmark skal løfte niveauet for den politiske debat. Initiativet kaldes et "fripartiforsøg", men bliver i praksis en tænketank. Bag initiativet står Erik Rasmussen, administrerende direktør og ansvarshavende redaktør på Mandag Morgen, Johannes Riis, litterær direktør på forlaget Gyldendal, og 12 andre fremtrædende folk fra især erhvervsliv og forskningsmiljøer

JA mener Johannes Riis, ordfører for nye værdier i Fremtidens Danmark og litterær direktør for forlaget Gyldendal

"Den politiske debat i Danmark er blevet meget unuanceret – selvom man indimellem kan synes, der er trængsel på midten, og at man tilsyneladende er enig om det meste. Der er opstået nogle gensidige fjendebilleder, som ville have godt af at blive blødt op. Jeg håber, at vi i Fremtidens Danmark kan være med til at markere nogle nye pejlemærker, som man kan orientere sig efter."

Hvilken kursændring ønsker du?

"Vi aner konturen af et samfund, som kun eksisterer i kraft af nogle offentlige kasser, som vi kan henvende os til, hvis vi kommer i økonomisk uføre. Tryghed og velfærd er blevet de to afgørende plusord i dansk politik. Folk må indse, at økonomiske privilegier ikke eksisterer til evig tid. Efterløn er et godt eksempel."

Hvad ved - med al respekt - erhvervs- og universitetsfolk om at føre praktisk politik?

"Hvis vi var interesserede i at føre praktisk politik, havde vi meldt os ind under nogle partifaner. Selv har jeg altid været interesseret i politik, men har ikke lyst til at gå ind i et politisk parti."

Men politikerne har vælgerforeninger og alle mulige andre hensyn, når de laver politik. Og beskriver I ikke den smukkeste af alle verdener?

"Jo, det er den store fordel for os. Vi skal ikke afstemme vores synspunkter med vælgerforeninger, folketingsgrupper og andre. Derfor kan vi forhåbentlig få en debat, der er mere fordomsfri og mindre bundet af partihensyn end den politiske debat, som vi ellers har.

beck@k.dk
NEJ
mener den liberale blogger og debattør Jarl Cordua

"Danmark har brug for, at alle mennesker blander sig i den politiske debat. Men jeg mener ikke, at vi har noget særligt behov for Fremtidens Danmark. Det kommer an på, om de kommer med særligt banebrydende politiske forslag. Dem mangler de i hvert fald at vise."

Fremtidens Danmark hævder eksempelvis, at taktiske hensyn bremser de nødvendige reformer, hvis Danmark fortsat skal være et af de mest konkurrencedygtige velfærdssamfund. Har de ikke en pointe?


"Selvfølgelig har de det. Men idéen har de nok ikke fået inden for de seneste 14 dage. Efter at statsministeren kom på banen med forslaget om at afskaffe efterlønnen, har man i dele af det politiske landskab set en vilje til at lave reformer. Jeg synes faktisk, at både blå og rød blok har fokus på, hvad vi skal leve af i fremtiden. Og selvom der sidder mange kompetente mennesker i Fremtidens Danmark, har jeg meget svært ved at forestille mig, at de kommer med banebrydende idéer."

Ignorerer Fremtidens Danmark de praktiske hensyn i politik?

"De prøver at sætte sig ud over den almindelige tilstand i politik, hvor taktiske hensyn og det næste valg nødvendigvis er afgørende. Men selve idéen har de nok fået for nogle måneder siden, da dansk politik var gennemsyret af stilstand. De seneste 14 dage har vendt op og ned på det hele med statsministerens nytårstale, der har skabt grobund og forventning om, at der kommer reformer."

beck@k.dk

Jens Beck Nielsen 

Født 1977. Uddannet journalist fra Roskilde Universitet og bachelor i historie fra Københavns Universitet. Har tidligere været ansat på Berlingske Tidende, Dagbladet Børsen og i Vattenfall. Er i dag politisk reporter med arbejdsplads på Christiansborg.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.