Skal man have lavere straf for at slå sit eget barn ihjel?

Børn udsat for vold eller anden omsorgssvigt må nøjes med den hjælp, som kommunen har råd til. - Foto: colourbox.com

MED AFSTEMNING Dommere giver strafrabat til forældre, der har dræbt deres barn. Det bør laves om, mener Rigsadvokaten og en større borgergruppe

Kraniebrud og knækkede lårbensknogler var nogle af de i alt 80 skader, retsmedicinerne kunne tælle på den kun 15 måneder gamle krop.

En tragisk mordsag rystede midt på sommeren Sønderjylland, hvor den lille dreng Tobias blev tæsket ihjel. Hans 21-årige mor og 29-årige stedfar er fængslet og sigtet for vold med døden til følge.

Men bliver mordet mere eller mindre tragisk af, at det muligvis er begået af forældrene? Og hvordan skal det afspejle sig i straffen?

LÆS OGSÅ: Når straf skal retfærdiggøres

Mere tragisk, lyder det fra en stor gruppe borgere fra hele Jylland. De frygter, at forældrene får en mildere straf, hvis de bliver dømt skyldige alene af den grund, at de er forældre til barnet. Gruppen prøver nu at råbe politikerne op med både underskriftindsamling og demonstrationer for at få skabt debat om det, de kalder forældrerabat i børnedrabssager.

Dommere dømmer mildt
Selvom der ikke findes en egentlig paragraf, der giver lavere straf til forældre, er der alligevel en tendens til, at det er sådan, dommerne dømmer. I hvert fald ifølge Rigsadvokaten. Han har gennemgået 45 domme om børnevold fra 2004 til 2009 og konkluderer, at der efter hans vurdering er blevet dømt for mildt i otte sager.

Der kan være grund til at have særlig opmærksomhed på sager om vold begået mod børn af forældre eller andre familiemedlemmer, skriver rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen i en redegørelse.

Derfor har han bedt om at få alle domme i sådanne sager til gennemsyn i år. Og det er netop den tendens til lavere straffe, der har fået gruppen af borgere til at protestere:

Vi er dybt uenige i, at der er noget formildende ved, at det er ens eget barn, man slår ihjel. Det er nærmere tværtimod, for barnet har jo tillid til forældrene og er ofte de eneste personer, det kan henvende sig til, siger Anja Gravgård, en af initiativtagerne til protesterne. Indtil videre har gruppen samlet omkring 1.500 underskrifter ind.

Straf afspejler samfundet

Men hvad er grunden til, at der bliver set anderledes på vold og drab, når det bliver begået inden for familien? Ifølge professor og ekspert i strafferet Vagn Greve har synet på det spørgsmål ændret sig jævnligt i tidens løb.

Generelt kan man sige, at straffemoralen følger den almindelige moral i samfundet, og når den ændrer sig, så ændrer strafudmålingen sig også, siger Vagn Greve og forklarer, at der i lang tid har været tendens til, at man så mildere på forbrydelser begået inden for familien.

For eksempel har man i lange perioder haft lov til at tæske egne børn, men ikke naboens børn. Og indtil for få år siden har man fået lavere straf for at slå sin ægtefælle ihjel i forhold til at slå en fremmed ihjel, siger Vagn Greve.

I dag mener han dog, at forbrydelser inden for familien både kan bruges som argument til at skærpe og lempe straffen. Det afhænger af situationen.