Ny stamcelle-teknik afværger etisk dilemma

Forskerne omprogrammerer indholdet i almindelige hudceller og genskaber derved de karaktertræk ved stamceller, som er de mest ønskværdige i forskningen. -

To forskere har udviklet en ny teknik, så de kan lave stamceller af almindelige hudceller. Derved undgår de at bruge menneskefostre i forskningen. Katolsk tænketank er begejstret

En ny stamcelle-teknik kan afslutte den massive polemik, som stamecelleforskning på menneskefostre er omgærdet af.

Det er meldingen fra den katolske tænketank The National Catholic Bioethics Center (NCBC), skriver cwnews.com.

Forskning uden fostre
Det er to forskere, Shinya Yamanaka og James Thomson fra Wisconsin-Madison Universitet, USA, som har fundet en metode, hvor hudceller bruges til at lave stamceller, som så kan udvikles til enhver anden celletype.

Ved at rykke rundt på indholdet i hudcellerne kan de to forskere genskabe de karaktertræk ved stamceller, som er de mest ønskværdige i forskningen.

Den katolske kirke er massiv modstander af forskning i stamceller fra menneskefostre, eftersom fostrene ødelægges i forskningsprocessen.

Katolikker begejstrede
Men de to forskere lover, at den nye stamcelle-teknik vil afværge de etiske problemer, som ellers er knyttet til stamcelleforskningen.

Og det glæder tænketanken NCBD.

Den nye teknik "stemmer fuldstændigt overens med det, vi længe har håbet at nå frem til", lyder det fra NCBD.

- Den slags strategier bør fortsat tilstræbes og i langt højere grad markedsføres, fordi de kan styre stamcelleforskningen i en klar etisk retning og undgå at menneskefostre ødelægges, mener tænketanken.