Er det i orden at fjerne bryster på 15-årig, der føler sig som en dreng?

MED AFSTEMNING Et dansk privathospital fjernede for nylig brysterne på en 15-årig pige, der føler sig som en dreng. Indgrebet bliver kritiseret af Det Etiske Råd og Sexologisk Klinik, og det får Sundhedsstyrelsen til at gå ind i sagen

Hvor går grænsen for kosmetiske indgreb på unge mennesker? Det dilemma er blevet sat på spidsen efter 15-årige Caspian, der er født pige, har fået fjernet brysterne for at ligne en dreng.

En operation kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis vedkommende fortryder, og det skal hverken forældre eller den 15-årig selv kunne bestemme. Sådan lød beskeden, da Caspian Drumm henvendte sig til Sexologisk Klinik for at få fjernet sine bryster. Det skriver Dagens Medicin.

LÆS OGSÅ: Kønsskifte gav mand ret til kvindes pensionsalder

Vi har som forældre tænkt konsekvenserne af operationen grundigt igennem, for en operation er jo uigenkaldelig. Men vi vurderede, at det ville forbedre hans livskvalitet væsentligt. Han er også blevet et helt andet udadvendt menneske efter operationen. Vi er alle meget tilfredse, siger Cecilie Bjørnholdt Drumm, mor til Caspian.

For at få hjælp blev Caspian henvist af sin læge til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet sidste sommer. Men det offentlige tillader kun personer over 21 at komme i betragtning til en sådan operation. Så lang tid havde Caspian og hans forældre ikke.

I stedet henvendte de sig på et privathospital for at få fjernet Caspians bryster, hvilket kostede 27.000 kroner.

Lægen stillede ikke spørgsmålstegn ved, hvorvidt operationen var rigtig eller forkert, men stolede på vores vurdering af behov for operationen. Det var rart, at hospitalet ikke mødte os med samme skepsis, som vi mødte på Sexologisk Klinik, fortæller Caspians mor til Dagens Medicin.

Hun langer ud efter Sexologisk Klinik og kalder behandlingen nedværdigende og urimelig.

Den kritik er helt forkert, mener ledende overlæge Ellids Kristensen:
Vi ved, at man som 15-årig kan man være meget forvirret om sit køn. Og fra internationale undersøgelser ved vi, at mange af de unge skifter opfattelse igen. Her skal de professionelle være professionelle og vurdere, om en operation er det rigtige, siger hun.

Sagens kontroversielle karakter får nu Sundhedsstyrelsen til at gå ind i sagen, som vil undersøge, om der er begået noget ulovligt.

"Kosmetiske indgreb må ikke foretages på personer under 18 år, og selv om jeg ikke entydigt kan sige, at det var kosmetisk, er det under alle omstændigheder bekymrende, at pigen får lavet det indgreb. Det giver god mening, at man skal undersøges i flere år, før man kan få den slags operationer, for indgrebet kan ikke gøres om igen. Derfor vil jeg gerne se på hvilket grundlag, privathospitalet har lavet operationen," siger Anne Mette Dons, overlæge og chef for tilsyn i Sundhedsstyrelsen.

Hun vil nu bede embedslægen tage kontakt til privathospitalet for en nærmere forklaring på baggrunden for operationen.

Privathospitalernes Brancheorganisation har taget skarpt afstand fra indgrebet. I Det Etiske Råd omtaler man sagen som problematisk.

"Etisk set er der helt klart nogle røde lamper, der blinker her", siger formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler til politiken.dk. Han er dog ikke bekendt med sagens konkrete indhold, men er yderst skeptisk over for at foretage så omfattende indgreb på unge mennesker.

Caspian er dog glad for operationen og overvejer på sigt at få foretaget en egentlig kønskifteopertion. Cirka 70 personer i alle aldre bliver årligt henvist til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet med kønsidentitetsproblemer, og selv om der ikke er tal for unge under 18 år, vurderes tallet at være stigende.

Kønsskifteoperationen var Caspians konfirmationsgave.

EKSTERNT LINK
: Se interview med Caspian på TV2