En borgmesters etiske dilemma: Da jeg stod uden indflydelse

”Tønder Kommunes borgmester, Laurids Rudebeck (V), tackler sjældent politiske problemer med et godt vristspark. Men under lærerkonflikten var boldspillet en måde at vise support til borgerne på.” – PR-foto.

Når Tønder Kommunes borgmester, Laurids Rudebeck, ser tilbage på forårets lærerkonflikt, er det følelsen af afmagt, han husker bedst. Afmagt over at være sat uden for indflydelse i en konflikt, der berørte mange af hans borgere

Lærerkonflikten mellem Kommunernes Landsforening, KL, på den ene side og landets skolelærere på den anden var ikke en sjov periode for de involverede, hvis hverdag pludselig blev sat på standby, uden at de kunne gøre specielt meget for at løse situationen. Lidt på samme måde var det for Laurids Rudebeck (V), Tønder Kommunes borgmester. Gennem sin stilling er han vant til at træffe svære beslutninger, som ikke altid kan tilfredsstille alle. Men denne gang var situationen en anden.

Det var en tid, hvor jeg havde en stor følelse af afmagt, fordi jeg som borgmester jo har givet mit indflydelsesmandat til KL. Så selvom jeg ville, var der intet, jeg kunne gøre for at hjælpe, erindrer Venstre-borgmesteren, som har siddet på posten i Tønder Kommune siden juli 2009.

LÆS OGSÅ: Borgmestre vil have flere robotter og mere velfærdsteknologi i ældreplejen

Han deltog i KL-møderne, hvor han opfordrede begge parter i sagen til at blive ved forhandlingsbordet, men indflydelsen i den politiske fejde var begrænset.

I stedet forsøgte jeg så godt, jeg kunne, at støtte dem, konflikten ramte, siger han og fortsætter:

Og der måtte jeg indse, at det ikke var fra kontoret, som det ellers plejer at være, hvor jeg bedst kunne hjælpe.

Mens der blev diskuteret ved forhandlingsbordet, spillede Laurids Rudebeck derfor bold med eleverne, forældrene og lærerne. Humøret var ikke altid højt, for mange havde ikke fået løn, og tålmodigheden blandt alle de involverede var ved at være tyndslidt.

Det var vigtigt for mig, at lærerne kunne vende tilbage til deres arbejdsplads med det rette glimt i øjet. Det er ikke sjovt at blive lockoutet fra sin arbejdsplads, men det ville være værre, hvis konflikten også gik ud over måden, de ansatte arbejder på, fortæller borgmesteren.

Til sidst greb regeringen ind, fordi de to parter ikke kunne blive enige om lærernes arbejdstid.Til stor lettelse for Laurids Rudebeck, der dog mener, at han greb situationen rigtigt an.

Hvis der kommer en lignende konflikt i fremtiden, hvor jeg igen står uden indflydelse, vil jeg fokusere på de berørte. Det er altid borgerne, der er vigtigst i de her konflikter, siger Laurids Rudebeck.

Serie: Mit største etiske dilemma.I forbindelse med kommunal-valget den 19. november har Kristeligt Dagblad spurgt fem borgmestre om deres største etiske dilemma i deres borgmestertid. Det er det andet interview i serien.