Debat

Sushi giver dårlig smag i munden

Jeg tror ikke, at der er mange, der vil have det godt med at putte truede dyr i munden. Hvem ville for eksempel spise en panda eller en sibirisk tiger, spørger Gitte Seeberg

Vil du acceptere, at restauranter har panda og tiger på menuen? Nej vel. Ikke desto mindre langes sushi bestående af stærkt truede dyr over disken hos danske sushikæder, der i stor stil dumper, når det kommer til bæredygtighed og ansvarlighed.

Der er ikke nogen tvivl om, at sushi er en lækker spise. Men de fleste danske sushikæder har så lidt styr på deres produkter eller er så ligeglade med de fisk, de sælger, at sushien uvægerligt må give dårlig smag i munden på den bevidste forbruger, der vil have orden i etikken.

Det er desværre konklusionen efter WWF Verdensnaturfonden har set nærmere på Danmarks ni største sushikæder og deres politik på områder som ansvarlighed og bæredygtighed. For her består sushien nemlig i stor stil af truede dyrearter, der er i fare for at bliver udryddet.

Faktisk står det så skidt til, at seks ud af ni sushikæder dumper testen med et brag og får nul stjerner ud af fem mulige.

Det er dårligt nyt for verdens bestande af fisk, der allerede i dag er hårdt pressede. Omkring 90 procent af verdens fiskebestand er i dag fuldt udnyttede eller på randen af kollaps. Hvis udviklingen fortsætter, kan verdenshavene inden længe blive tømt for fisk.

Ikke desto mindre er sushi populær som aldrig før. I hovedstadsområdet, hvor man i spiser fem gange så meget sushi som i Vestjylland, er antallet af sushirestauranter på fem år firedoblet.

Og kun to kæder af de ni sushikæder, WWF har undersøgt, kommer ud med respektable karakterer. Det drejer sig om Green Sushi og Sticks’n’Sushi, der scorer henholdsvis 4 og 3,5 stjerner ud af fem.

Det er dejligt, at nogle kæder tager ansvar. Det er vejen frem. Også hvis de i fremtiden vil have mulighed for at kunne drive forretning.

Men som i så mange andre sammenhænge er det forbrugerne, der virkelig kan rykke noget. Jeg tror ikke, at der er mange, der vil have det godt med at putte truede dyr i munden. Hvem ville for eksempel spise en panda eller en sibirisk tiger?

Ikke mange håber jeg.

Jeg er udmærket godt klar over, at det er de færreste forbrugere, der ved, at bestanden af ål nu kun er to procent af, hvad den var en gang og i fare for at blive udryddet og at alle heller ikke ved, at den blåfinnede tun er stærkt truet.

Det er derfor sushikæderne har kunnet slippet af sted med at se stort på bæredygtighed så længe.

For at stoppe det har vi i WWF Verdensnaturfonden udgivet en app, der for første gang giver forbrugerne overblik over, hvad man kan gøre for at sikre bæredygtighed, når man selv laver eller spiser sushi på en restaurant.

Jeg håber, at det betyder, at flere i fremtiden vil vælge sushirestauranter, der sikrer, at fisken kan spises med god samvittighed. Og jeg håber det får sushirestauranterne til at indse, at det er længere bedre for forretningen at tilbyde et ordentlig produkt uden eftersmag af udryddelsestruede dyr.