Må man se bort fra lægeløftet, hvis patienten er morder?

Kan man bryde lægeløftet? Principielt ikke, mener lægelig direktør for Hvidovre Hospital (Modelfoto) Foto: ThinkFoto.dk

Kan det være i orden ikke at følge lægeløftet, hvis patienten for eksempel er forbryder? Det spørgsmål har tre skoleelever sendt til Kristeligt Dagblads Etikpanel. Hvidovre Hospitals lægelige direktør svarer her

For at blive læge skal man aflægge lægeløftet om, at man vil hjælpe alle mennesker i nød. Men findes der situationer, hvor det er i orden at sætte det løfte til side?

Sådan spørger tre skoleelever, der laver projektopgave om lægeløftet. Det forsøger Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital og medlem af Kristeligt Dagblads Etikpanel, at svare på her.

Sådan lød spørgsmålet:

"Hej Torben Mogensen. Vi er tre piger i 9. klasse, der i denne uge har projektopgave. Vi har valgt at arbejde med Lægeløftet og Læger Uden Grænser med filmen Hævnen som inspirationskilde. I vores problemformulering har vi skrevet følgende: "Hvorfor aflægger man lægeløftet" og "Findes der situationer, hvor det kan retfærdiggøres ikke at følge lægeløftet?" Med det mener vi, om det i nogle tilfælde er i orden ikke at følge lægeløftet, hvis man fx undlader at behandle en forbryder for at redde andre mennesker. Fortjener alle at blive reddet?
Vi vil meget gerne høre din mening, hvis du vil udtale dig omkring det."

Mange hilsner Caroline, Claudia og Mathilde

Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital, svarer her:

"Kære Caroline, Claudia og Mathilde

Tak for spørgsmålet. Det er interessant og spændende. Det gav mig samtidig lejlighed til at genlæse det lægeløfte, jeg selv aflagde i 1981.

Lægeløftet blev indført i 1815 med den begrundelse, at patienterne kunne være sikre på, at en læge vil handle samvitighedsfuldt og med tavshed, når lægeløftet var lagt.

Det vil sige, at man tog det meget alvorligt. Man kan i dag ikke blive læge uden at have aflagt lægeløftet. Det er således stadig forventningen, at en læge tager lægeløftet alvorligt, og det, tror jeg, næsten alle læger gør.

Det ligger i baghovdet på en læge, at man har en særlig forpligtigelse, fordi man har aflagt løftet. Nogen vil sikkert sige, at det er noget symbolsk pjat, men det tror jeg ikke.

Kan man bryde lægeløftet? Principielt ikke, men lægeløftet tager både hensyn til samfundet og den enkelte patient. Så det er ikke min opfattelse, at man bryder lægeløftet ved ikke at behandle en patient, hvis man kan redde mange flere. Men det er ikke en nem beslutning.

Man skal have konkrete beviser på, at patienten vil skade andre, hvis man redder ham/hende.

Man er forplgtiget til at behandle alle patienter, hvis det ikke skader andre. Det vil sige, at selv mordere og andre forbrydere har krav på, at lægen yder dem den bedste behandling. Dette samme gælder, om man er rig eller fattig."

Held og lykke med opgaven.
Mange hilsner Torben Mogensen

Fakta:
Den nugældende danske udgave af lægeløftet er fra 1815 og lyder som følger:

"Efter at have aflagt offentlig prøve på mine i de medicinsk-kirurgiske fag erhvervede kundskaber, aflægger jeg herved det løfte, til hvis opfyldelse jeg end ydermere ved håndsrækning har forpligtet mig, at jeg ved mine forretninger som praktiserende læge stedse skal lade det være mig magtpåliggende, efter bedste skønnende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn, at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse, at jeg ikke ubeføjet vil åbenbare, hvad jeg i min egenskab af læge har erfaret, at jeg vil søge mine kundskaber fremdeles udvidede og i øvrigt gøre mig bekendt med og nøje efterleve de mig og mit fag vedkommende anordninger og bestemmelser."