"Jeg har aldrig hørt et religiøst argument i Det Etiske Råd"

Alle synspunkter er vigtige i etiske diskussioner, men påas på dobbeltmoral, advarer formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler blandt andet i sit svar på dette spørgsmål til Etikpanlet

Formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler svarer på spørgsmålet: Fylder religion for meget i debatten om etiske spørgsmål?

Fylder religion for meget i debatten om etiske spørgsmål?

Jacob Birkler, medlem af Etikpanelet på etik.dk, filosof og formand for Det Etiske Råd, deler sin mening her:

Det afgørende er ikke, om religion fylder for lidt eller for meget i debatten om de etiske spørgsmål. Det afgørende er, at ingen afskæres fra at tage del i debatten om de etiske spørgsmål.

Jeg har den grundholdning, at alle principielt kan forholde sig til de etiske spørgsmål. Hvad enten man er barn eller voksen, troende eller ikke-troende, så kan man forholde sig til et etisk spørgsmål.

Det afgørende er ikke, hvem der deltager i debatten, men at alle relevante synspunkter får plads i debatten.

LÆS OGSÅ: Kan en naturvidenskabsmand forstå etik?

Det særlige ved de etiske spørgsmål er netop de mange forskellige perspektiver, de kontrære hensyn, de sammensatte og komplekse forhold. Derfor er det helt afgørende, at de mange forskellige stemmer bliver hørt i debatten.

Målet er ikke mindst en kortlægning af det dilemmafyldte landskab, så vi undgår at træde grundlæggende værdier under fode, når vi betræder de nye bioteknologiske landvindinger. I dette arbejde skal der ikke være nogen eller noget der har forrang i debatten.

LÆS OGSÅ: Etik er ikke noget, vi slår hinanden i hovedet med

Men debatten om de etiske spørgsmål drejer sig ikke kun om synspunkter. Når de etiske spørgsmål behandles, skal der ikke blot udarbejdes et katalog med synspunkter. I så fald kunne rådsmedlemmerne i Det Etiske Råd blot sende en mail med deres værdimæssige overbevisninger. Det afgørende er, at disse synspunkter udfordres gennem debat.

|Det er ikke nok at sige, at man er imod aktiv dødshjælp og provokeret abort. Synspunkter kræver en argumentation. I en etisk debat kræves der med andre ord en begrundelse for de synspunkter der fremhæves.

Synspunkter kræver et jeg mener A fordi B. Denne argumentation vil så igen bliver udfordret gennem modargumenter, hvorigennem debatten tager form.

LÆS OGSÅ: Det Etiske Råd i et minefelt af værdier og hensyn

Dertil kommer et oplyst grundlag for det, som vurderes som rigtigt eller forkert. Hvis man eksempelvis fremhæver et forsvar for aktiv dødshjælp med argumentet om, at mange dødende lever den sidste tid i et smertehelvede, skal denne påstand kunne efterprøves og være sand. Det er en af grundende til, at Det Etiske Råd altid er i kontakt med fagkundskaben når specifikke etiske spørgsmål behandles.

Hertil skal det understreges, at en stor del af rådets medlemmer er forankret i de videnskaber, der har affødt de etiske spørgsmål. Dette er for mig at se ikke blot en fordel, men en nødvendighed.

I debatten om de etiske spørgsmål skal vi også udfordre de anvendte begreber. Hvis det eksempelvis fremføres, at det er forkert at tillade genetisk modificerede afgrøder, fordi det er en krænkelse af naturens orden må begrebet om det naturlige beskrives nærmere. Man vil således kunne indvende, at brugen af penicillin også er en krænkelse af naturens orden.

Endelig skal vi undgå dobbeltmoral. Vi skal med andre ord sikre os, at synspunkter ikke er i modstrid med hinanden. Hvis man eksempelvis ikke vil tillade forsøg med befrugtede æg, hvordan kan man så tillade provokeret abort? Hvis vi med dette synspunkt skal undgå dobbeltmoral, skal der fremføres en relevant forskel mellem manipulation med befrugtede æg og den ultimative manipulation, nemlig afslutning af liv gennem provokeret abort.

Konkludende må religion gerne fylde i debatten. Men det afgørende er, at alle synspunkter bliver udfordret på forskellig vis. Når det er sagt har jeg endnu til gode at høre et religiøst argument i Det Etiske Råd.

TEMA: Etik og religion

LÆS OGSÅ: Tidligere svar fra Etikpanelet

SKRIV: Send dit spørgsmål til spoerg@etik.dk