Hvorfor må min datter ikke blive steriliseret?

Er det rimeligt, at en ung kvinde med Downs syndrom, som kan sætte ord på, at hun ikke vil have børn, får et afslag på at blive steriliseret? Det spørger en mor Etikpanelet om. Læs mere nedenfor

En mor undrer sig over, at hendes datter med Downs syndrom ikke må blive steriliseret. Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital og medlem af Etikpanelet, bakker hende op

En ung kvinde med Downs syndrom vil gerne steriliseres, men kan ikke få lov. Moren har skrevet til Etikpanelet og spurgt hvorfor. Her svarer Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital.

Sådan lød spørgsmålet

Til Etikpanelet

Min datter, en skøn ung kvinde på 21 år, har Downs syndrom. En dag, da hun som 16-årig kom hjem fra skole, sagde hun: Mor jeg vil ikke have børn, det må du hjælpe mig med...

Jeg undrede mig over, hvorfor det emne pludselig fyldte i hendes hoved, så jeg skulle lige sunde mig, inden jeg svarede, at jeg kunne tage med hende til lægen, som kunne hjælpe hende.

Efter besøget hos lægen gik min datter hjem med en p-pille recept, da hun jo var for ung til at ansøge om sterilisation og en aftale om at komme igen om to år.

Over for lægen var min datter lige så klar i sin udmelding om ikke at ville have børn, som hun var over for mig. Da min datter fyldte 18 år, gik turen igen til lægen, og ansøgning om sterilisation blev indsendt. Efterfølgende undersøgelse på hospitalet, hvor indgrebet forventedes foretaget. Senere brev fra en speciallæge, som ønskede en samtale med min datter.

LÆS OGSÅ: Ny lov gør det nemmere at sterilisere udviklingshæmmede

I udtalelsen, der efterfølgende kom fra speciallægen, står der bl.a., at min datter ikke har og aldrig vil få forældreevne, og at denne tilstand er livsvarig. Desuden er min datter opereret for en scoliose på 40 grader, hun er hypermobil og har skæv hofte og knæ, der laver vrøvl, hvis hendes vægt stiger over de 42 kg, hun vejer i dag. Det var også nævnt i papirerne.

Papirerne sendes i samråd vi venter og venter - endelig kommer afgørelsen: Afslag på sterilisation, da min datter med nogen hjælp kan tage p-piller.

Mit spørgsmål til Etikpanelet er: Er det rimeligt, at en ung kvinde med Downs syndrom, som kan sætte ord på, at hun ikke vil have børn, får et afslag på at blive steriliseret? Med udtalelsen fra speciallægen om hendes manglende forældreevne samt hendes krop, som slet ikke vil kunne stå en vægtstigning, som ved en graviditet igennem? Når man samtidig tager i betragtning, at man gør alt for at udrydde min datters handicap? Jeg kalder det dobbeltmoral.

LÆS OGSÅ: Offentlige myndigheder får kritik for at kalde Downs for mongolisme

Det eneste, der er sikkert er, at et evt. barn vil blive frataget min datter straks ved fødslen og min datter er altså en meget følsom og sårbar kvinde. Hun vil aldrig komme over det. Er det rimeligt, at hun skal udsættes for risikoen for at blive gravid? Og alle følgerne deraf?

Vi magtede ikke at anke over afgørelsen. I forvejen er der så mange kampe, når man har et ungt menneske med handicap i familien.

Mvh
En bekymret mor

Her svarer Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital og medlem af Etikpanelet:

Kære bekymrede mor

Jeg forstår dine frustrationer. Afgørelsen i samrådet forekommer helt urimelig.

For det første er der ingen tvivl om, at din datter godt kan blive gravid. Downs syndrom er ikke en forhindring for graviditet. For det andet har din datter krav på et så normalt sexliv som muligt. Og for det tredie vil det være ulykkeligt, hvis hun blev gravid, selvom man kunne vælge en abort.

Baggrunden for den restriktive holdning var nogle ulykkelige sager fra tidligere, hvor man tvangssteriliserede udviklingshæmmede kvinder ukritisk. Men dette giver efter min mening ikke baggrund for, at man går i den anden grøft. P-piller er selvfølgelig en løsning, men en sterilisation vil være oplagt.

Jeg synes ikke, der er sammenhæng mellem forsøget på at opdage Downs syndrom i graviditeten og så din datters problem. Man kan sagtens forestille sig andre kvinder i lignende situationer men med andre årsager til handicap.

Selvom man forsøger at forebygge fødsler af børn med Downs syndrom, skal de børn, der bliver født, have en optimal behandling af samfundet.

Med venlig hilsen Torben Mogensen

Har du også et spørgsmål til Etikpanelet? Stil det her