Gitte Seeberg: Læg telefonen og gå en tur!

Læg telefonen og gå en tur. Slå øjnene op og ørerne ud, og nyd naturens vilde gang. Slip kontrollen og lad dig inspirere, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden Foto: Kjeld Olesen Denmark

Naturen er ikke underholdning. Det er virkeligheden. Meget mere end noget andet. Det bør vi værdsætte og nyde, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden

Er danskerne blevet mere fremmedgjorte overfor naturen, og vil vi kun have den på vores egne præmisser? Sådan lyder et spørgsmål til Etikpanelet. Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden svarer.

Sådan lød spørgsmålet til Etikpanelet

Kære Gitte Seeberg

Flere vildtkonsulenter i Naturstyrelsen siger, at de oplever stadig flere klager over fuglekvidder, frøkvæk og rådyr, der spiser blomsterne i baghaven.

Flere af dem udtrykker bekymring over, at danskerne er ved at miste forståelsen for, hvad naturen er, og hvorfor den opfører sig, som den gør.

LÆS OGSÅ: Vi finder os ikke i fugle, rådyr og frøer

I den sammenhæng vil vi gerne spørge dig som medlem af Etikpanelet, om du mener, danskerne er blevet mere fremmedgjorte overfor naturen? Vil vi kun have naturen på vores egne præmisser og i en velfriseret udgave, mens vi brokker os, når der er noget i naturen, vi ikke forstår og ikke kan styre? Og er det i så fald overhovedet et problem?

Vh redaktionen

Her svarer Gitte Seeberg, generalsekretær i Verdensnaturfonden og medlem af Etikpanelet

Går man en tur i Dyrehaven i disse dage, kan man hører kronhjortenes høje brøl. De er i brunst. De flotte dyr gør sig til over for hunnerne, og kommer man helt tæt på dem, kan man også lugte dem. En kraftig sødelig lugt. De ruller sig nemlig i mudder og tis for at lugte ekstra godt over for hunnerne.

Hvert år myldrer vi danskere ud naturen. Vi tager i skoven, til stranden og ud på markerne. Naturen er langt mere besøgt end biografer og museer. Faktisk har de danske skove hvert år cirka 75 millioner besøgende. Det svarer til, at hver eneste dansker besøger skoven cirka 15 gange om året. Strandene har cirka 55 millioner årlige besøg. Sådan bør det også være.

Derfor var overraskelsen også stor, da jeg læste, at vildtkonsulenter i Naturstyrelsen oplever, at stadig flere danskere ringer ind og klager over fuglekvidder, frøkvæk, ræven og rådyrene.

Personligt synes jeg, det er utroligt, at nogen overhovedet kan finde på at klage over naturens helt almindelige gang. Intet kunne være mere almindeligt end fuglekvidder og frøkvæk. Det er absurd, at vi som mennesker også vil have kontrol her og finder det forstyrrende. Vi burde spørge naturen om lov til at være her og ikke omvendt.

LÆS OGSÅ: Naturen skal i balance igen

Jeg hørte også for nylig, at flere danskere er begyndt at klage over kulturoplevelser. Hvis man for eksempel er utilfreds med, at en teaterforestilling for børn er for uhyggelig, så kræver man pengene tilbage. Eller hvis man synes, en sangerinde synger dårligt til en koncert, som man har betalt mange penge for, så vil man også her have pengene tilbage. Et eksempel var da Whitney Houston gæstede København. Det viste sig nemlig, at hun slet ikke havde den englestemme, som hun engang havde haft.

Jeg tror, at klagerne er udtryk for, at forbrugskulturen har nået sit næste niveau. Vi er blevet ekstremt vant til, at vi med ét klik kan vælge til og fra. Vi kan bare købe noget nyt, hvis det gamle går i stykker. Vi kan også gå ned og få pengene retur, hvis vi har gjort et fejlindkøb. Kravene til de ting, vi beskæftiger os med bliver større og større. Tingene skal være ordentlige og se pæne ud. Og nu er turen så kommet til naturen og kulturen efterhånden, som vi bliver mere og mere forvente. En indstilling vi i øvrigt sender videre til vores børn. Det er en bekymrende udvikling, hvis det er udtryk for en ny tendens og ikke bare er en tilfældighed.

Man kan ikke kontrollere alt. Det tror jeg heller ikke, at man skal. Det er tværtimod rigtig sundt, at naturen går sin gang, og at vi må indordne os. Man kan have gode oplevelser og dårlige. Det er helt almindeligt. Sådan har det altid været. Vi behøver ikke at klage over naturen eller en mindre god koncert eller forestilling. Lad os tage det som en oplevelse i stedet.

Hvis det her er udtryk for en tendens, kan jeg godt være bekymret for, hvor vi er på vej hen. Vi ved, at de unge mennesker i forvejen bruger for meget tid foran computeren og Facebook, og at de i stedet burde tale mere med hinanden end at kommunikere med en skærm imellem sig. På samme måde er naturen heller ikke noget, vi kun bør forholde os til i BBCs flotte udsendelser eller i Nak og Æd programmerne. Naturen er ikke underholdning. Det er virkeligheden. Meget mere end noget andet. Det bør vi værdsætte og nyde.

Fuglekvidder, frøkvæk, ræven der krydser haven, svaler under taget og rådyr, der spiser blomsterne i haven bør være noget, vi glæder os over hjemme på matriklen såvel som kronvildtet ude i Dyrehaven. Sådan tror jeg også, at de fleste af os stadig har det. Men til dem som ikke har det sådan, håber jeg inderligt, at man lige vil tænke sig om en ekstra gang, før man ringer og brokker sig over naturen. Læg i stedet telefonen og gå en tur. Slå øjnene op og ørerne ud, og nyd naturens vilde gang. Slip kontrollen og lad dig inspirere.