Er mennesker blevet mere onde, end vi var tidligere?

Hvis terror er lig med ondskab, blev der faktisk mere ondskab i 2014, skriver Etikpanelets Jakob Dreyer

En læser spekulerer i lyset af terror på, om mennesket bliver ondere. Etikpanelets Jakob Dreyer svarer.

Sådan skriver en læser til Etikpanelet:

”Vi hører hele tiden historier om terrorister i Danmark, om Islamisk Stat i Mellemøsten, om Boko Haram i Nigeria, om kampe i Ukraine osv. Er mennesker blevet mere onde, end vi var tidligere?”

Hertil svarer Jakob Dreyer, medlem af Etikpanelet:

Kære læser,

Du har ret. Dagligt druknes vi i uhyggelige nyheder om terror: bomber udløst midt i store folkemængder, bortførte gidsler halshugget foran rullende kameraer, hele landsbyer slået ihjel med macheter, tilfældige civilister skudt ned på åben gade og – ja, jeg kunne blive ved.

Man sidder måbende tilbage med indtrykket af en civilisation med direkte kurs mod end of times, det kultiverede samfunds endeligt og Verdens snarlige udløbsdato. Man tænker, at Jorden bliver et stadig farligere sted at opholde sig, og at menneskeheden bliver stedse mere afstumpet, ondskabsfuld, egoistisk og aggressiv.

Eller hvad? Eller måske har vi i virkeligheden altid opført os sådan? Måske der slet ikke er nogen rationel grund til at ligge søvnløs over faren for terror, ekstremisme, cyberwar, organiseret kriminalitet og stormagternes systematiserede spionage. Måske vi blot i mediernes bombardementer af ulykke, ondskab og vold mister overblikket. Så vi til sidst kun kan få øje på tegn på medmenneskelig forfald, barmhjertighedens erodering og næstekærlighedens fallit. Med andre ord: Er vi blevet en ondere race? Eller er der bare blevet mange flere af os og en meget tættere nyhedsdækning af vores uciviliserede handlinger?

Hvad siger statistikken? Udvikler vi os til at være en stedse ledere, mere nedrig og ubehagelige race, eller er den menneskelige ondskab i virkeligheden en nogenlunde permanent størrelse? Lad os bladre i den årlige ”Global Terrorism Index” fra tænketanken Institute for Economics and Peace (IEF):

2014 tegnede sig for ca. 10.000 terrorangreb verden over – men 82 procent af alle drab i disse angreb skete i fem lande – nemlig Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria og Syrien. Godt 18.000 mennesker blev dræbt under terror og altså heraf næsten 15.000 i de førnævnte fem muslimsk dominerede lande. Så skal vi være angste for terror i Danmark? Hmmm… Kun fem procent af alle terrordrab i årene 2000 til 2013 skete i OECD-industrilande. Og det tal inkluderer vel at mærke 11. september-angrebet i 2001, togbombningen i Madrid 2004, London-bombningen i 2005 og det norske Breivik-anslag i 2012.

Terror ikke egnet som ondskabs-barometer

Så nej, man kan ikke hævde, at det i et terror-perspektiv er farligt at bo i Danmark. Problemet med terror er dens inderste væsen: At den uventet rammer som tilfældige og meget voldsomme nålestik og dermed spreder skræk blandt alle de, der ikke blev ramt.

Og er omfanget af terror så i vækst på globalt plan? Ja, ifølge rapporten fra IEF er antallet af terrorangreb sidste år steget med 44 procent og antallet af dødsofre øget med hele 61 procent. Dog primært pga. krigen i i Syrien og Irak.

Men er det så hvem som helst, der løber omkring og detonerer bombebælter, så vi skal frygte fjender rundt om alle gadehjørner? Nej, heldigvis har den slags det med at klumpe sig sammen i grupper – bag 66 procent af terrorangrebene verden over står fire ekstremistiske, islamiske grupper: al-Qaida, Taliban, Islamisk Stat og Boko Haram.

Så, ja – hvis terror er lig med ondskab (hvilket de fleste af os jo nok hurtigt kan enes om), blev der faktisk mere ondskab i 2014. Udført af fire bevægelser i primært fem urohærgede lande. Men gør det terror til en egnet målestok for stigende ondskab blandt alle de øvrige 7,3 mia. mennesker på Jorden? Nej, nok ikke rigtigt.

Det rigtige svar på læserens spørgsmål om terror og ondskab lyder derfor:

”Man kan ikke gennem studier af alverdens terror hævde, at menneskeheden generelt er blevet ondere. Kun kan vi vel godt tillade os at konstatere, at terrorister er onde. Samt at det derudover er meget muligt, at mennesket udvikler sig i en ond retning. Blot kan vi ikke fremægge stensikre beviser.”

Hvilket vel i sidste ende efterlader os med et glimt af håb.

Har du også et spørgsmål til Etikpanelet? Stil det her