Unge drøfter piercing og omskæring

Mens man skal være 18 år for at blive tatoveret, er det lovligt at få en piercing tidligere. Hvad synes de unge om de regler? Det er emnet for Etisk Forum for Unge. – Foto: .

17 skoleelever mødes de næste to dage til Etisk Forum for at diskutere regler for piercing, tatoveringer og omskæring

I Storbritannien har næsten hver anden pige mellem 16 og 24 år en piercing; det vil sige en lille ring eller en stav et eller andet sted på kroppen. I navlen, i tungen eller på mere intime steder.

Det er knapt så udbredt blandt danske unge at udsmykke kroppen på den måde, men tendensen er stigende. Det er en af årsagerne til, at Børnerådet og Det Etiske Råd har valgt at gøre piercing, tatovering og omskæring til temaet på dette års Etisk Forum for Unge.

Forummet finder sted i morgen og onsdag i Nyborg, hvor 17 unge fra hele landet mødes for at diskutere, hvad de synes om de forskellige måder at præge kroppen på og hvordan de mener, at samfundet skal forholde sig til dem. I dag er det forældrene, der bestemmer, om deres nyfødte drengebørn skal omskæres. Derimod er det forbudt at blive tatoveret, før man er fyldt 18 år, men lovligt at få piercinger alle steder på kroppen uanset, om man er 12 år eller 22 år. Er det nogle gode regler? Eller synes de unge, at samfundet skulle blande sig mere eller mindre i, hvad der sker med børn og unges krop?

Arrangementet er kulminationen på et debatprojekt, som omkring 20.000 af de ældre elever i folkeskolen har deltaget i hen over efteråret.

Børnerådet har tidligere været fortaler for at indføre en aldersgrænse på 15 år for såvel piercing som omskæring, men rådet har ikke en hemmelig ambition om, at de unge skal nå frem til den samme konklusion i Nyborg, siger Flemming Schultz fra Børnerådets sekretariat.

Det er vigtigt at spørge de unge selv og få gjort deres viden tilgængelig for os voksne. Vi håber ikke på nogle bestemte svar. Vi synes først og fremmest, at det er vigtigt, at de unge selv prøver kræfter med de mange dilemmaer, der ligger i overvejelserne, siger han.

Thomas Laugesen er projektleder i Det Etiske Råd og har været med til at udvælge de 17 unge, der deltager i Nyborg. Han fortæller, at de unge er lige så splittede i deres syn på regler for piercing, tatovering og omskæring, som voksne danskere er.

Vores generelle erfaring med etiske debatter blandt unge og den holder også stik denne gang er, at der ikke findes en særlig unge-etik. Unge deler sig på samme måde som de voksne. Det er muligt, at nogle voksne forventer, at de unge er mere liberale og gerne vil have lov til at bestemme alting selv, men når det kommer til stykket, er de unge jo også deres forældres børn, og de er ofte mindst lige så forsigtige, som de voksne er. Nogle unge vil gerne beskyttes mod deres egne luner, siger han.

Det interessante er, at de unge også sagtens kan skelne mellem deres egen holdning, og hvad de mener, at staten skal blande sig i.

De unge er måske knap så forfinede i deres argumenter som voksne, men det er tankevækkende at opleve, hvordan hele paletten af synspunkter allerede er der, siger Thomas Laugesen.

Derfor tør han heller ikke spå om, hvad indholdet bliver i den fælles udtalelse, som det er hensigten, at de unge skal slutte af med at vedtage.

Som det ser ud nu, er der nogenlunde lige mange, der ønsker en aldersgrænse, som det modsatte. Men debatten kan sagtens flytte nogle holdninger. Derfor bliver det virkelig spændende at følge, mener han.

Det er femte gang, at Det Etiske Råd afvikler Etisk Forum for Unge. Denne gang altså i samarbejde med Børnerådet. De unges udtalelse vil kunne læses på rådenes hjemmesider efter onsdag.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk